Tipărire
Părinte: Prodigitizare
Categorie: Proiecte, initiative, programe
Accesări: 6601

Imagine care ilustrează un aspect din interiorul Arhivei SRRÎn anul 2009 la 1 noiembrie era anunțat[1] debutul digitizării Fonotecii de aur a Radiodifuziunii Române. Cinci ani mai târziu, directorul general al Societății Române de Radiodifuziune a anunțat digitizarea integrală a Fonotecii de Aur a Radiodifuziunii (http://www.romania-actualitati.ro/fonoteca_de_aur_a_srr_in_intregime_digitalizata-68746).

Îmbucurător este faptul că un proces estimat a se desfășura pe parcursul a 15 ani a fost realizat în cinci. Din anunțul de presă a S&T România din 20.11.2009 aflăm că proiectul de implementare fost demarat în 2008 și a fost încheiat în septembrie 2009. Investiția din resurse bugetare a avut o valoare de 3.867.960 RON și s-a concluzionat cu achiziția unui sistem dedicat digitizării mediaARC, care a fost particularizat pentru necesitățile SRR (Societatea de Radiodifuziune Română). A mai fost dezvoltată o rețea locală pe fibră deservind Arhiva Digitală Radio și au fost achiziționate echipamentele necesare: servere, echipamente de stocare, o bază de date Oracle clusterizată iar pentru backup și recuperare o soluție Tivoli. Volumul de date estimat la momentul inițial a fost de aproximativ 220TB cu o capacitate inițială de 12TB reflectând aproximativ 132.000 de ore de îregistrări.
Directorul tehnic Constantin Burloiu al Radiodifuziunii afirma în 2009:

„Suntem deosebit de bucuroşi că am finalizat acest prim şi deosebit de important pas în direcţia realizării Arhivei Digitale Radio! Împreună cu S&T România şi NOA Audio Solutions am construit un sistem integrat care ne permite să împărtăşim tuturor românilor « comoara » adunată timp de 81 de ani în Fonoteca Radio, participând astfel la îndeplinirea misiunii asumate a radioului public, de prezervare şi promovare a valorilor culturale româneşti”.

Un alt amănunt interesant extras din comunicatul de presă al S&T este acela al constituirii unui portal dedicat în patru ani. Acesta ar fi trebuit să fie operațional în 2013 în acord cu această informație.
În acest moment, singura referință privind accesul la resursele digitizate este cel al „Orei vesele”, dar ale cărui linkuri trimit către un server inexistent (http://rra.srr.ro/emisiuni/oravesela/download/fonoteca_de_aur.htm).
Pagina SRR nu are o secțiune sau un link către vreun portal dedicat. Consider că acest efort este unul de viitor și care poate fi stimulat de solicitările publicului. Singurul  punct de acces către comorile digitizate par a fi doar Editura Casa Radio, care a realizat produse având drept izvor resursele digitizate (http://www.edituracasaradio.ro/cat-prod.htm?grp=3&cat=18).

Câteva informații interesante despre Fonotecă pot fi accesate la Enciclopedia României - http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Fonoteca_de_Aur.

[1] http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-6396522-fonoteca-aur-digitalizata-vocile-lui-mircea-eliade-nicolae-iorga-sau-tudor-arghezi-vor-putea-ascultate.htm
http://adevarul.ro/economie/stiri-economice/fonoteca-aur-accesibila-publicului-1_50adbcd37c42d5a663997636/index.html

Lista resurselor:

http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Fi%C8%99ier:Fonoteca_de_Aur.jpg