Tipărire
Părinte: Acces Deschis (OA)
Categorie: Documente oficiale
Accesări: 4486

Prolog: Inițiativa pentru Acces Deschis de la Budapesta după 10 ani

Zece ani în urmă Inițiativa pentru Acces Deschis de la Budapesta (BOAI) a lansat o campanie globală pentru accesul deschis (AD) privind rezultatele de cercetare evaluate colegial nou apărute. Nu a inventat idea de AD. Din contră, a atras proiectele existente împreună pentru a explora modul în care ar putea „lucra împreună pentru a atinge un succes mai larg, mai substanțial și mai rapid.” Dar BOAI a fost prima inițiativă care a folosit termenul de „acces deschis” în acest scop, prima care a articulat o definiție publică, prima care a propus strategii complementare pentru a realiza AD-ul, prima care a generalizat apelul la AD pentru toate disciplinele și pentru toate țările și prima care a primit o finanțare substanțială.

Astăzi nu ne mai aflăm la începuturile acestei campanii globale și nici la final încă. Suntem chiar la mijloc și tragem linia după un deceniu de experință pentru a face noi recomandări pentru următorii zece ani.

Reafimăm „declarația de principiu,... declarația strategică și declarația de susținere” a BOAI. Reafirmăm aspirația de a atinge acest „bun public fără precedent” și de a „accelera cercetarea, îmbogăți educația, împărtăși învăţătura celor bogaţi cu cei săraci iar a celor săraci cu a bogaţilor, se va face cât mai folositoare această literatură şi se vor pune fundamentele pentru unirea umanităţii într-o conversaţie intelectuală şi o căutare a cunoaşterii comune.”

Reafirmăm încrederea în faptul că „scopul poate fi atins şi nu este doar preferabil sau utopic.” Nimic din ce s-a petrecut în ultimii zece ani nu a făcut acest țel de neatins. Din contră, AD este bine cunoscut și crește în fiecare domeniu. Beneficiem de mai bine de un deceniu de înțelepciune dobândită din practică privind implementarea AD-ului. Fezabilitatea AD-ului din punct de vedere tehnic, economic și legal este bine testată și bine documentată.

Nimic din cele petrecute în ultimii zece ani nu face mai puțin necesar AD-ul sau mai puțin oportun. Din contră, rămâne valabilă dorința ca „oamenii de știință și cercetătorii... să publice fructele cercetărilor lor în reviste științifice fără plată” și „fără a aştepta o plată.” Mai mult, de regulă, cercetătorii participă în evaluări colegiale ca referenți și editori fără a avea o așteptare de plată. Mai mult, mai adesea decât ar fi de dorit, barierele de acces la literatura de cercetare evaluată colegial rămân neschimbate în beneficiul intermediarilor mai degrabă decât în al autorilor, referenților sau editorilor, acestea pe cheltuiala cercetării, a cercetătorilor și a instituțiilor de cercetare.

Concluzionând, nimic din experiența ultimilor zece ani nu sugerează că scopul ar fi mai puțin lipsit de valoare sau că nu ar merita să fie atins. Din contră, imperativul de a face disponibilă cunoașterea tuturor celor care ar putea-o folosi, aplica-o sau să o dezvolte, este mai viu ca niciodată.

Reafirmăm primele două strategii înaintate de BOAI: AD prin intermediul depozitelor (cunoscut ca „AD verde”) și AD prin intermediul revistelor (cunoscut ca „AD de aur”). Zece ani de experiență ne-au condus să reafirmăm că AD-ul verde și cel de aur „nu sunt doar mijloace directe şi efective către acest deznodământ, acestea sunt la îndemâna cercetătorilor înșiși imediat şi fără a fi nevoie să aştepţi după schimbările pe care piaţa şi legislaţia le aduce.”

Zece ani de experință ne-au condus să reafirmăm definiția AD-ului introdusă în originalul BOAI:

Prin „acces deschis” la [literatura de cercetare evaluată colegial] înțelegem că este liber disponibilă pe internetul public, fiind permis oricăror utilizatori să citească, să descarce, să copieze, să distribuie, să tipărească, să caute sau să trimită la textele integrale ale acestor articole, să le parcurgă pentru a le indexa, să le paseze ca date unui software sau să le folosească în orice scop legal fără nicio barieră financiară, legală sau tehnică altele decât cele inseparabile de accesul în sine la internet. Singura limitare privind reproducerea sau distribuția, precum și singurul rol al drepturilor de autor în acest domeniu ar trebui să fie acela de a oferi autorilor control asupra integrității propriei opere și drepturile de a fi recunoscut și citat cum se cuvine.

Problemele care au înfrânat adoptarea și implementarea AD-ului au fost rezolvate iar soluțiile se răspândesc. Dar până AD-ul se răspândește mai departe, problemele pentru care AD-ul reprezintă o soluție, rămân nerezolvate. În această declarație, reafirmăm obiectivele și mijloacele documentului original al BOAI și ne reconfimăm dedicarea către progres. Mai mult, stabilim noua țintă ca afirmă că în următorii zece ani AD-ul va deveni metoda implicită pentru distribuirea noilor rezultate de cercetare în toate domeniile și toate țările.

Recomandări pentru următorii 10 ani

1. Privind politicile

1.1. Fiecare instituție de învățământ superior ar trebui să aibe o politică care să garanteze că versiunile evaluate colegial ale tuturor articolelor de cercetare aparținând membrilor facultății sunt depozitate într-un depozit instituțional dedicat. (Vezi recomandarea 3.1 privind depozitele instituționale.)

1.2. Fiecare dintre instituțiile de învățământ superior care au școli doctorale și/sau postdoctorale ar trebui să aibe o politică care să asigure că tezele și dizertațiile viitoare sunt depozitate la momentul acceptării în propriul depozit cu AD. La solicitarea studenților care doresc să-și publice lucrările sau care caută să patenteze o anumită descoperire, politicile ar trebui să permită întârzieri rezonabile ca timp în schimbul unor excluderi permanente.

1.3. Fiecare agenție de finanțare a cercetării, de drept public sau privat ar trebui să aibe o politică care să asigure faptul că versiunile evaluate colegial pentru toate articolele de cercetare viitoare care sunt ca rezultat al finanțării de la buget, vor fi depozitate într-un depozit corespunzător și că vor fi accesibile deschis cât mai curând posibil.

1.4. Toate universitățile și viitoarele politici de Acces Deschis ar trebui să ceară depozitarea într-un depozit corespunzător cerințelor AD la data acceptării pentru publicare și la data publicării. Metadatele ar trebui să fie cât mai curând introduse și ar trebui să fie ele însele cu AD de la momentul introducerii în depozit. Textul integral ar trebui să fie AD de îndată ce este disponibil ca AD de către depozit.

1.5. Nu încurajăm utilizarea factorilor de impact pentru o revistă ca surogate pentru stabilirea calității revistelor, a articolelor sau autorilor. Încurajăm dezvoltarea de metrici alternative pentru impact și calitate care să fie mai simple, de încredere și pe de-antregul deschise pentru a fi utilizate și reutilizate.


1.6. Universitățile care au depozite instituționale ar trebui să solicite depozitarea pentru toate articolele de cercetare care sunt luate în calcul pentru promovare, sprijin financiar sau alte forme de evaluare internă și evaluare.


1.7. Editurile care nu oferă AD ar trebui cel puțin să permită acest model de publicare prin acordurile de publicare formale.

2. Privitor la licențiere și reutilizare

2.1 Recomandăm licențele CC-BY sau echivalente ca fiind licențele optime pentru publicarea, distribuția, utilizarea și reutilizarea lucrărilor de cercetare.

3. Privind infrastructura și sustenabilitatea

3.1. Fiecare instituție de învățământ superior ar trebui să aibe un depozit cu AD, să participe într-un consorțiu de depozite cu AD sau să angajeze servicii externe de depozitare cu AD.

3.2. Fiecare cercetător care publică indiferent de domeniu sau de țară incluzând pe cei care nu sunt afiliați instituțional unei instituții de învățământ superior ar trebui să aibe drepturi de depozitare într-un depozit cu AD.

3.3 Depozitele cu AD ar trebui să aibe mijloacele de a recolta și re-depozita în alte depozite cu AD.

3.4. Depozitele cu AD ar trebui să pună la dispoziția autorilor datele privind descărcările, utilizarea și citarea și să facă aceste date accesibile instrumentelor de calcul alternativ pentru metricile de impact. Editurile revistelor ar trebui să facă la fel chiar dacă revistele lor sunt cu AD sau nu.

3.5. Universitățile și agențiile de finanțare ar trebui să ajute autorii să plătească taxe moderate revistelor cu AD care le percep și să caute căi comparabile pentru a sprijini sau acorda subvenții revistelor cu AD care nu percep taxe.

3.6. Atunci când revistele bazate pe abonament sau cele care nu sunt cu AD permit oricare tip de auto-arhivare sau depozitare în depozite cu AD, acestea ar trebui să detalieze ceea ce acceptă în termeni foarte clari pentru oameni și mașini deopotrivă sub un standard deschis. Aceste descrieri ar trebui să includă cel puțin versiunea care ar putea fi depozitată, perioada de depozitare și licențele care ar putea fi atașate pentru versiunile depozitate.

3.7. Depozitele cu AD ar trebui să ofere instrumente deja existente fără niciun cost pentru a converti materialele în format PDF în formate citibile de mașini cum ar fi XML.

3.8. Instituțiile de cercetare, incluzând organismele de finanțare ale cercetării, ar trebui să sprijine dezvoltarea și întreținerea instrumentelor, a cataloagelor și resurselor esențiale pentru progresul și sustenabilitatea AD-ului.

3.9. Ar trebui să îmbunătățim și să aplicăm instrumentele necesare pentru a recolta referințele sau citările bibliografice existente în literatura publicată. Datele privind cine citează pe cine sunt în Domeniul Public și ar trebui să fie cu AD în formate standard necesare utilizării, reutilizării și analizei. Acest lucru va ajuta cercetătorii și instituțiile de cercetare pentru a afla ce literatură există chiar dacă nu au acces la aceasta și va mai ajuta și la dezvoltarea unor noi metrici de acces și pentru măsurarea impactului.

3.10. Ar trebui să oferim ajutor în strângerea, organizarea și diseminarea metadatelor AD în formate standard pentru toate publicațiile noi și vechi incluzând publicațiile non-AD.

3.11. Editurile universitare și cele de cercetare au nevoie de infrastructură care să permită inter-conectarea și URL-uri persistente bazate pe standarde deschise fără taxare și care să suporte conectarea prin linkuri și atribuirea la diferite niveluri de granularitate a identității cum ar fi la nivelul paragrafului, imaginii și a aserțiunii.

3.12. Încurajăm dezvoltarea în continuare a standardelor deschise pentru interoperabilitate și a instrumentelor necesare implementării acestor standarde în revistele cu AD și în depozite.

3.13. Încurajăm experimentele cu diferitele metode de evaluare post-publicare și cercetarea eficacității acestora.

3.14. Încurajăm experimentele cu noi forme de cercetare științifică de tip „articol” sau „carte” în care textele sunt integrate în moduri utile cu datele care stau la baza lor, elementele multimedia, cod executabil, literatură în strânsă legătură și comentariile utilizatorilor.

4. Privind promovarea și coordonarea

4.1. Ar trebui să facem mai mult pentru a-i face atenți pe cercetători, evaluatori, editori și edituri asupra standardelor de conduită profesională privind publicarea cu AD, de exemplu privind licențierea, procesele editoriale, solicitarea de contribuții, expunerea apartenenței, precum și gestionarea costurilor de publicare. Cercetătorii, evaluatorii și editurile ar trebui să evalueze oportunitățile privind cooperarea cu editurile și revistele în baza acestor standarde de conduită profesională. Acolo unde editurile nu respectă aceste standarde, ar trebui, ca un prim pas, să le ajutăm să le îmbunătățească.

4.2. Ar trebui să dezvoltăm ghiduri pentru universități și agențiile de finanțare care să ia în considerație politicile cu AD, incluzând termeni recomandați, bune practici și răspunsuri la cele mai frecvente întrebări.

4.3. Încurajăm dezvoltarea unei resurse consolidate care să permită o ușoară urmărire a progresului AD prin intermediul celor mai relevante numere și grafice. Fiecare fragment de informație ar trebui să fie actualizat în mod regulat iar provenineța datelor sau metoda de calcul să fie clar indicată.

4.4. Comunitatea AD ar trebui să acționeze concertat mai des. Ori de câte ori este posibil, activiștii și organizațiile implicate în AD ar trebui să privească spre mijloace de a coordona activitățile proprii și să comunice pentru a utiliza mai bine aceste resurse, pentru a minimiza duplicarea eforturilor, pentru a întări mesajul și pentru a demonstra coeziunea.

4.5. Campania la nivel mondial pentru Accesul Deschis la articolele de cercetare ar trebui să fie legată mai strâns de campaniile pentru AD la cărți, teze și dizertații, date de cercetare, date guvernamentale, resurse educaționale și coduri sursă.

4.6. Avem nevoie să articulăm mai clar, cu mai multe fapte și mult mai multor grupuri interesate următoarele adevăruri privind AD-ul: