reprezentare logo Kosson

day-of-dh-sm-crop.pngCe sunt umanioarele digitale sau umanioarele computaţionale?

Umanioarele digitale cunoscute şi sub numele de umanioare computaţionale este un domeniu de studiu, cercetare, educaţie şi inovaţie care se preocupă de intersectarea computerelor cu disciplinele umanioarelor. Au o natură metodologică şi sunt interdisciplinare ca domeniu. Implică investigarea, analiza, sinteza şi prezentarea cunoşterii folosind mediul computaţional. Are drept obiect de studiu cum afectează acest mediu disciplinele în care sunt utilizate şi cu ce pot contribui aceste discipline la cunoaşterea din domeniul computerelor. Departamentele universitare din umanioarele digitale includ, de regulă practicieni din domeniul tehnic, precum şi cercetători pregătiţi care au experienţă în mediul digital. Aceste departamente au tendinţa de a fi puternic implicate în proiectele de cercetare colaborative împreună cu alţi colegi din alte departamente1.


Ce este O zi din viaţa umanioarelor digitale?

Este un proiect editorial comun care va pune împreună specialişti ai umanioarelor digitale din întreaga lume pentru a documenta activitatea desfăşurată într-o zi: 18 martie. Scopul proiectului este acela de a crea un site web care să pună cap la cap notele de jurnal ale participanţilor într-un cadru comun care să răspundă la întrebarea: Ce fac cu adevărat specialiştii din umanioarele computaţionale? Participanţii îşi vor documenta întreaga zi prin intermediul fotografiilor şi a comentariilor într-un jurnal de tip blog. Colecţia tuturor acestor jurnale împreună cu linkuri, taguri şi comentarii vor compune tabloul final care va fi publicat online.

De exemplu, voi da linkul unei pagini a lui Lou Burnard de la Oxford University Computing Services: http://ra.tapor.ualberta.ca/~dayofdh/LouBurnard/

Exemplu nu a fost dat întâmplător pentru simplu motiv că pentru cei interesaţi, din pagina de jurnal a acestuia veţi desprinde şi câteva amănunte de bucătăreală în ceea ce priveşte TEI – Text Encoding Initiative. Sper că v-am aţâţat îndeajuns pentru a dori să vă documenteţi mai mult privind subiectul. Ceea ce am să adaug este faptul că TEI este un consorţium care dezvoltă şi întreţin în comun un standard pentru reprezentarea textelor în formă digitală. Produsul principal oferit este un set de îndrumări care specifică metodele de codare pentru textele citite de computere în primul rând în domeniul umanioarelor, ştiinţelor sociale şi lingvisticii. Începând cu 1994, îndrumările TEI au fost utilizate pe scară largă de biblioteci, muzee, publicişti şi cercetători pentru a prezenta textele pentru căutarea online, educaţie şi prezervare. Suplimentar îndrumărilor în sine consorţiul oferă o varietate de resurse ajutătoare incluzând resurse pentru învăţarea schemei TEI, informaţii privind proiectele care folosesc TEI, publicaţiile legate de TEI şi software-ul dezvoltat pentru sau adaptat de TEI.

Închei nu înainte de a vă abate spre cîteva definiţii privind umanioarele digitale: http://tapor.ualberta.ca/taporwiki/index.php/How_do_you_define_Humanities_Computing_/_Digital_Humanities%3F

O carte care trebuie parcursă de cei interesaţi: http://www.digitalhumanities.org/companion/