reprezentare logo Kosson

Dragi colegi,

În această lume care pare să părăsească ordinea (cel puțin pe cea veche), noi, cei din cea mai nobilă breaslă trebuie să avem conștiința faptului că aducem mici contribuții către o mai mare limpezime. Unii abandonează gândul că utilitatea faptelor lor ar mai fi apreciată sau prețuită de cei pe care trebuie să-i servească. Alții chiar au uitat că misiunea lor este aceea de a fi sub dorința de informare a publicului care plătește taxele și că toate resursele pe care doar le organizează trebuie să le ofere fără nicio opreliște. Dar sunt și mai mulți cei dintre dumneavoastră care nu au uitat și care dincolo de mizeria remunerației sau a unui climat viciat, înțeleg să performeze la cel mai bun nivel fie doar și pentru a simți că respiră normal. Sunt mulți așa și am privilegiul să stau de vorbă cu dânșii zi de zi. Mă simt onorat să vă stau alături și mă simt un răsfățat nemeritat al darurilor cu care mă înconjurați și vă înconjurați întreținând dialogul acestui colț de web - unul al nostru. {sharethis}
Această săptămână este una dedicată accesului deschis. Am stat în balanță dacă să public un nou material dedicat acestui important moment, dar am ajuns la concluzia că ar fi înțelept să opresc puțin timpul și calendarul și să stăm la taifas în cunoscuta poiană.

Și vă întreb:
Avem noi nevoie să deschidem accesul la resurse?
Cui ar folosi acest efort?

De ce să deschidem accesul? Poate pentru că cel mai simplu răspuns ar fi acela legat de respectarea dreptului universal uman de a ști. Noi, arhiviștii, muzeografii, curatorii de galerii, noi cei cărora ni s-a dat mandatul să gestionăm colecțiile domeniului public românesc, ar trebui să ridicăm cât mai rapid orice barieră și să ne mândrim și să batem toba la orice colț privind comorile de cunoaștere pe care le-am eliberat transformându-le din atomi în electroni.
La ce alte resurse mai putem oferi acces deschis în afara celor care fac parte din domeniul public? La toate resursele pentru care avem acordul autorului.
Un articol foarte bun scris de bunul nostru coleg Bogdan despre cum se calculează operele care se află în domeniul public din România: http://legi-internet.ro/blogs/index.php/2011/07/01/calculator-pentru-domeniul-public-drept-de-autor

Cui ar folosi acest efort? Nouă în primul rând pentru a nu fi prinși de evenimente și pentru a da semn că înțelegem foarte bine necesitățile comunității, mai ales așteptările sale.
Ar mai fi faptul că resursele accesibile prin acces deschis ar adăuga valoare colecției prin vizibilitatea pe care o oferă instituției și mai ales prin faptul că instituția și-ar găsi locul într-o ligă superioară pregătită pentru viitor.

Ceea ce îmi doresc mai mult decât orice este să avem răgazul de a dezbate aceste lucruri aici, fiecare din colțul lui de tastatură, cu gândul său, poate cu o idee, poate cu un proiect de viitor?!