reprezentare logo Kosson

http://earth.unibuc.ro/articole/eHarta-work-planurile-de-tragereeHarta este un proiect de conservare digitală a unor materiale cartografice cu valoare istorică (serii de hărți, atlase) demarat de comunitatea geo-spatial.org. Am pornit pe acest drum din pasiune, convinși de importanța specială a acestor hărți vechi, care stau astăzi mărturie a felului în care un teritoriu a evoluat și și-a creat propria identitate. Dorim să publicăm liber aceste materiale, atît sub formă statică (fișiere georeferențiate) cît și prin intermediul unor servicii geospațiale standardizate (WMS, WMS-C). Volumul de muncă este însă imens. De aceea, pentru a scurta timpul în care această informația va ajunge la dispoziția publicului, vă invităm să vă alăturați nouă. Ajutorul comunității se poate concretiza în cîteva direcții: prelucrare (rotire, decupare, îmbunătățire contrast, etc.), documentare (scrierea de metadate), georeferențiere, vectorizare. Pentru a facilita aceste activități ne-am propus să dezvoltăm o serie de instrumente, bazate pe soluții software open source, care să ne permită sincronizarea eforturilor, utilizarea eficientă a timpului și, de ce nu, să asigure o transparență maximă proiectului.

Prima provocare a proiectului eHarta a constituit-o documentarea a aproape 1800 de foi de hartă din seria Planurilor Directoare de Tragere. Răspunsul comunității a fost incredibil, în mai puțin de 10 zile foile de hartă fiind complet documentate. În continuare încercăm să identificăm cele aproximativ 100 de foi de hartă lipsă, urmând ca mai apoi să georeferențiem hărțile și să le publicăm liber pe geo-spatial.org.

Cei interesați de acest proiect pot găsi mai multe detalii la http://earth.unibuc.ro/articole/eHarta sau pe lista de discutii geo-spatial.org.

{sharethis}