reprezentare logo Kosson
 • BCU Iași la 180 de ani de existență

  La mulți ani Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași la 180 de ani de activitate neîntreruptă de la organizarea Bibliotecii Academiei Mihăilene.

  „În această zi [8 nov. 1839], fiind şi acea a Academiei care poartă numele Strălucitului ei fundator, s-au cântat în biserica Academică Tedeum în fiinţa DD. profesori şi elevi, după care D. Pah. Săulescu au rostit în sala ceremonială un cuvânt analog cu această zi solonelă.
  La acest prilej Î.S. au poroncit a să trimete la Academie 600 tomuri alese care au a fi începutul pentru înfiinţarea unei bibliotici publice. Comitetul Academic, împreună cu D. Referendarul [Gheorghe Asachi], au avut norocire a depune Î.S. rostirea simţirilor de recunoştinţă pentru acest nou semn a Înaltei Sale protecţii” („Albina românească”, X, nr. 89, 9 nov. 1839, p. 363).

  Arhivele memoriei: Biblioteca Academiei Mihăilene este o expoziţie de carte organizată de Departamentul Colecții speciale deschisă în perioada 7-27 noiembrie 2019, în spaţiul expoziţional de la etajul I, sediul central în onoarea acestui eveniment deosebit.

  Link către pagina dedicată evenimentului: http://www.bcu-iasi.ro/Zilele-BCU-Iasi-2019-expozitie-de-carte-Arhivele-memoriei-Biblioteca-Academiei-Mihailene

   
 • Concurs de proiecte de management pentru Biblioteca Metropolitană Bucureşti

  Biblioteca Metropolitană organizează concurs de proiecte de management. Delatalii la: https://www.bibmet.ro/11222-2/

   
 • Concurs de proiecte de management la Biblioteca Națională a României

  Secretariatul comisiei de concurs anunţă rezultatul final al concursului, conform Regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului de proiecte de management organizat pentru Biblioteca Națională a României, aprobat prin O.M.C.I.N. nr. 2137/2019:

  Citește mai departe...  
 • Hai să ne cunoaștem în august

  Salutare tuturor! Știu că luna august este de relaxare, dar mă gândeam să găsim un weekend, nu tot, noi membrii Kosson și toți cei interesați pentru a ne întâlni. Scopul unei seri și a unei zile întregi ar fi să parcurgem un demers consultativ pe baza unui curs, unde vom lucra cu date de bibliotecă, de la catalog, de la wikidata, din arhive, de unde le aduceți și voi.

  Haideți să ne cunoaștem!

  Completează formularul de la https://forms.gle/GZRBp2Ao1HCeEnEp7

   
 • A început International Archives Week

  Imagine de promovare a Săptămânii Internaționale a Arhivelor

  Tema de acest an este „Proiectarea arhivelor voastre în secolul 21”.

  https://www.ica.org/en/international-archives-week-3-9-june-2019

  [SURSA]

   
 • Open Knowledge Foundation la 15 ani

  Acum 15 ani pornea la Harvard Open Knowledge Foundation.

  În 2016 numele s-a schimbat în Open Knowledge International.

  Scopul declarat încă din 2004 a fost cel de promovare a deschiderii în toate formele cunoașterii.

  O scurtă trecere în revistă a proiectelor OKI, vă va surprinde cu multe noduri web familiare.

  https://okfn.org/projects/

  Urăm și noi succes mai departe!!!

   
 • Bibliotecile publice - teritorii ale cunoaşterii şi memoriei colective

  Logo-ul și titlul Conferinței BiblioPUBLICA, ANBPR, 2019, Sibiu

  În perioada 23-25 mai 2019, Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu va fi gazda Conferinţei Naţionale BiblioPUBLICA a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, cu tema "Bibliotecile publice - teritorii ale cunoaşterii şi memoriei colective".

  Abordând o temă de actualitate, Conferinţa ANBPR de la Sibiu creeză un cadrul profesional optim pentru dezbateri, schimburi de bune practici şi consfătuiri între profesioniştii bibliotecilor publice şi liderii inovatori ai domeniului. De asemenea, evenimentul va aduce împreună toate părţile interesate de activitatea şi evoluţia bibliotecilor - autorităţi şi instituţii publice, organizaţii non-profit, reprezentanţi ai mediului de business, dar şi exponenţi ai comunităţilor locale.

  Citește mai departe...  
 • Atac la cultura din România: guvernul actual amenință prin deciziile sale dreptul la cultură a zeci de mii de cetățeni

  Administrația Fondului Cultural Național, înființată în 2005, este singura structură care gestionează finanțarea proiectelor culturale independente, printr-un proces transparent de evaluare și selecție, oferind în același timp și instituțiilor publice de cultură o sursă complementară de finanțare pe proiect.

  Pe parcursul existenței sale, AFCN și-a îmbunătățit constant modalitatea de funcționare, prin consultare sistematică cu operatorii culturali beneficiari direcți ai acestui sistem transparent și eficient de finanțare.

  AFCN a început anul 2019 cu o situație echilibrată, la 1 ianuarie având în cont o sumă de 38.367.559 lei, suficientă pentru organizarea primelor sesiuni de finanțare anuală, conform calendarului anunțat din timp. În acest moment, din cauza alocării unui buget mai mic pentru cultura din România, AFCN nu își poate realiza angajamentele luate, deoarece Ministerul Finanțelor Publice a limitat controlul AFCN asupra surselor sale extrabugetare, iar apoi, Ministerul Culturii și Identității Naționale, sub autoritatea căruia funcționează AFCN, a restricționat bugetul instituției - în loc de 37 de milioane de lei, AFCN fiind autorizată să folosească numai 31 milioane. [Semnează!]

  Citește mai departe...  

Conferințele cu ceva mai multe posibilități financiare, uneori au inspirația să angajeze câte un ilustrator a cărui menire este să dea formă vizuală ideilor.

Pentru că eram cât pe ce să șterg un director al căror materiale sunt operele lui Elco van Staveren, am decis să fac acest material în care am să pun cele relevante pentru domeniul nostru. O parte din operele lui Staveren pot fi văzute pe canalul său de Flikr de la adresa https://www.flickr.com/photos/103454225@N06/

Acum că ne apropiem de Săptămâna Accesului Deschis, am să deschid seria ilustrațiilor cu cele făcute pentru proiectul PASTEUR4OA.

PASTEUR4OA ilustrație privind diferența dintre Green și Gold Open Access Este o ilustrație pentru PASTEUR4OA care aduce în centrul preocupărilor sustenabilitatea, politicile și infrastructura O ilustrație pentru PASTEUR4OA care ilustrează componentele evoluției Accesului Deschise Este o ilustrație pentru PASTEUR4OA  

 Ilustrațiile pentru Prezervare Digitală

Ilustrațiile privind Digitizarea

Ilustrații pentru Europeana

   

Câteva ilustrații privind instituțiile de memorie în rolul lor de agregatori.

Câteva ilustrații privind prezervarea digitală:

 Și câteva ilustrații de la conferința TPDL din 2013.

Și ceva miscelanee