reprezentare logo Kosson
 • DPLAfest 2019

  DPLAFest 2019

  [Twitter]

   
 • Plan-E întâlnire la Roma

  Secretariatul EOSC și membrii consiliului executiv al EOSC au fost prezenți la ultima ședință plenară a Platformelor Naționale de eScience din Europa (PLAN-E) la sediului GARR din Roma pe 15 aprilie 2019, pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra activităților de guvernanță a Open European Science Cloud (EOSC), precum și beneficiile EOSC pentru părțile interesate.

  Evenimentul organizat de PLAN-E, o rețea de centre de eScience din Europa, a avut tema: „Accelerarea EOSC, HPC în Europa și patrimoniul cultural”. Întâlnirea s-a axat pe ultimele evoluții ale EOSC, precum și pe performanțele computing-ului de înaltă performanță și științele umaniste în relația lor cu eScience. Prezent a fost Jean Claude Burgelman din partea Comisiei Europene.

  [Sursa][Prezentare][Site][Presă]

   
 • Digital Day 2019

  La 9 aprilie, 24 de țări europene au semnat o Declarație de cooperare privind progresul digitizării patrimoniului cultural. Aceștia vor colabora mai strâns pentru a utiliza mai bine tehnologiile digitale de ultimă oră în abordarea riscurilor pe care le întâmpină patrimoniul cultural european bogat, sporirea utilizării și vizibilității acestora, îmbunătățirea angajării cetățenilor și sprijinirea difuzărilor în alte sectoare.

  DigitalCulture

  Accesează declarația de la https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/eu-member-states-sign-cooperate-digitising-cultural-heritage

   
 • Săptămâna Prezervării 2019

  Colegiidin Statele Unite ale Americii se pregătesc de Săptămâna Prezervării - http://www.ala.org/alcts/preservationweek

  Genealogistul profesionist și autorul Kenyatta D. Berry va fi președintele de onoare al Săptămânii Prezervării.

  Kenyatta D. Berry

  Săptămâna prezervării din acest an este intitulată "Conservarea istoriei familiei", iar bibliotecile participante vor sărbători oferind programe și servicii speciale pentru a conecta utilizatorii bibliotecii cu instrumentele de conservare, pentru a promova importanța prezervării și pentru a spori cunoașterea problemelor de prezervare în rândul publicului larg. Instituțiile din întreaga lume vor folosi hashtag #preswk pentru a vorbi despre programele și serviciile lor de conservare.

  [SURSA], [SURSA]

   
 • 1Lib1Ref

  1Lib1Ref Arges

  Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” din Pitești împreună cu Wikimedians of Romania and Moldova, vă invită să vă alăturați campaniei 1Lib1Ref.

  [SURSA]

   
 • 1Lib1Ref

  OneLibOneRefGalati

  Biblioteca V.A. Urechia Galati împreună cu Wikimedians of Romania and Moldova, cu sprijinul ANBPR Asociatia Nationala, organizează atelierul de editare de conținut digital online „Wikimedia și bibliotecarii”. La activitate au fost invitați să participe bibliotecari din bibliotecile publice din orașele și comunele județului, bibliotecile universitare precum și personal de specialitate din alte instituții culturale.

  Activitatea își propune să contribuie la o mai bună promovare și vizibilitate în mediul online a comunităților locale din orașul și județul Galaț, prin crearea și dezvoltarea de articole pe subiecte relevante legate de acestea de către bibliotecari, pe platforma Wikimedia,

  Evenimentul se circumscrie campaniei globale ”1Lib1Ref” („Un bibliotecar O referință” desfășurată anual de Fundația Wikimedia.

   
 • Cum să măsurăm cultura

  HowToMeasureCulture

  De pe Twitter prinde de veste că domnul Mircea Diaconu, europarlamentar, va fi gazda unei dezbateri astăzi privind modalitățile prin care se poate măsura cultura.

  [SURSA]

   
 • Public Domain în America din nou funcțional (1923)

  CC ReOpening Poster Final Edit Dec27 72dpiDupă o pauză de 20 de ani, în Statele Unite s-a reluat procesul de aducere la lumină a culturii ce ar fi trebuit să intre în Domeniul Public. Legea Sonny Bono ( https://en.wikipedia.org/wiki/Copyright_Term_Extension_Act ) a introdus o prelungire cu 20 de ani a protecției operelor prin drepturile de autor.

  Ceremonia de deschidere: https://www.youtube.com/watch?v=IoATBk-3yn8

   

Chronos

Aceasta va fi linia temporală a comunității.

Aceasta este secțiunea dedicată contruirii unei linii temporale dedicate breslei noastre. Toate „evenimentele” sunt de fapt articole care vor conține informații despre documente, oameni, locuri, clădiri, fapte și tot ce poate fi înregistrat. Scopul este acela de a construi o istorie ușor de accesat și utilizat pentru toată lumea. Oricine (instituții și persoane) poate contribui și în scurt timp vor fi postate și instrucțiunile pentru a face acest lucru.

0-1000

Add a comment

Biblioteca Judeteana Bacau isi muta sediul din motive obiective, in incinta Muzeului de Stiinte ale Naturii din Parcul Cancicov, beneficiind de un spatiu nou, adaptat serviciilor, de 3000 metri patrati.

Add a comment

Iunie
Biblioteca Judeteana Bacau a sarbatorit un secol de lectura publica gazduind o suita de manifestari culturale printre care si editarea unei carti privind istoricul institutiei: Biblioteca Publica din Bacau. Centenar 1893 - 1993 de Marilena Donea, Ioan-Lazar Paraschiv si Radu Stoian.

Add a comment

Martie
Biblioteca Municipala Bacau trece în subordine judeteana, devenind Biblioteca Judeteana Bacau.

Add a comment

Februarie
In urma reorganizarii administrativ-teritoriale, Biblioteca Centrala Regionala Bacau a trecut în subordine municipala devenind Biblioteca Municipala Bacau.

Add a comment

Mai
Biblioteca Centrala Regionala Bacau s-a mutat în sediul din strada 6 Martie nr.1, devenind proprietara cladirii.

Add a comment

Mai
A avut loc inaugurarea Bibliotecii Publice a Comitetului Provizoriu Orasenesc Bacau, organizata în doua camere închiriate ale unui imobil, cu un fond de 3140 volume, din care 2500 volume proveneau de la fostele biblioteci ce functionasera în Bacau si 640 erau procurate din productia editoriala a anilor 1948-1950.

Decembrie

La sfârsitul anului biblioteca publica Bacau a fost trecuta în subordinea organului de stat regional sub denumirea de Biblioteca Centrala Regionala Bacau

Add a comment

Ia fiinta biblioteca societatii culturale Casa de Sfat si Citire Vasile Alecsandri care a preluat odata cu fondul de carte ramas în biblioteca de la Primarie si functiile unei biblioteci publice. De atunci dateaza si primul regulament de organizare si funcţionare a unei biblioteci publice bacauane.

Add a comment

Cu prilejul sarbatoririi centenarului liceului , devenit Liceul George Bacovia, 350 de carti din din fondul Beizadea Costache Sturza au fost returnate.

Add a comment

Mai
Cartile din fondul Beizadea Costache Sturza au fost transferate bibliotecii Liceului Principele Ferdinand .Cartile au ramas în biblioteca liceului, care a functionat si ca biblioteca publica, pâna în anul 1960, când au fost transferate Bibliotecii Regionale.

Add a comment

Iunie

27 – Societatea Cultura înfiinţează, în sediul Primăriei, prima bibliotecă publică din Bacău,cu un fond de aproximativ 2000 de volume şi datorită strădaniilor membrilor Consiliului de administraţie care au făcut donaţii. Primarul Gheorghe Sturdza, fiul beizadelei Costache Sturdza şi nepot al domnitorului Ioniţă Sandu Sturdza, vine cu cea mai bogată donaţie- 948 volume şi cu explicaţia gestului său:”... vin a oferi Bibliotecii Publice din acest oraş Bacău fondu cărţilor ce posed, ca cei cari nu ştiu să poată învăţa, iar cei care ştiu ceva, să se poată perfecţiona; cu această condiţie ca acel fond să poarte numele Beizade C. Sturdza." Datorită acestui gest, condiţie, Bibliotecii i s-a atribuit numele de Biblioteca Judeţeană „Costache Sturdza”.

Add a comment

Subcategorii