reprezentare logo Kosson

Săptămâna cu Acces Deschis este un eveniment care se desfășoară la nivel global în perioada 18-24 Octombrie. În acest interval, activitățile de promovare a Accesului Deschis se intensifică pentru a deschide tuturor părților interesate de valorificarea resurselor culturale și științifice, calea către un nou model de acces și diseminare. Punctul central este siteul special dedicat evenimentului la http://www.openaccessweek.org/

Ce este Accesul Deschis?

Accesul Deschis este poarta prin care rezultatele cercetării pot fi accesate și diseminate liber. Rezultatele de cercetare sunt reflectate în articole însoțite sau nu de seturi de date. Accesul Deschis este o paradigmă care s-a concretizat în mijlocul nucleului STM - Știință, Tehnologie și Medicină, dar nu se limitează doar la aceste domenii, ci se extinde la toate domeniile cunoașterii.

{xtypo_download}Stimați colegi, pentru a face cunoscut acest eveniment global, vă rugăm să descărcați, tipăriți și răspândiți printre cei interesați materialul publicitar (link) {/xtypo_download}

Ce înseamnă diseminarea liberă prin Acces Deschis?

Rezultatele de cercetare finanțate prin fonduri publice sunt colectate prin mijloace electronice în depozite digitale.
Accesul la aceste rezultate se face în două moduri:
- după o perioadă de embargo stabilită de comun acord cu editura sau instituția care pune la dispoziție serviciile de depozitare. Acest mod de acces se numește Calea Verde,
- imediat fără limitări. Acest mod de acces de numește Calea de Aur.

Care sunt beneficiile?

Beneficiarii (persoane fizice sau juridice) au acces la resursele culturale și cele științifice de prim rang care au fost plătite din fonduri publice.
Cercetătorii sunt cei care contribuie cu articole și seturi de date la depozitele digitale. Depozitele digitale au instrumente care permit o diseminare rapidă a referințelor și astfel asigură prin mecanisme de propagare a metadatelor o vizibilitate globală pentru autor.
Organizațiile finanțatoare ale cercetării pot avea o mai bună evidență a rezultatelor cercetărilor.
Toate părțile interesate beneficiază de mijloace de prezervare electronică performantă.

Care este rolul instituțiilor care gestionează cunoașterea?

În primul rând bibliotecile sunt depozitarele cunoașterii reflectate de izvoarele scrise. Bibliotecile sunt partenerii ideali pentru domeniul cercetării pentru experiența acumulată în managementul cunoașterii scrise. Bibliotecile ar trebui să fie garanții integrității și al fluxului științific prin servicii electronice specializate: depozite digitale, servicii de referințe specializate și contextualizare.
Arhivele sunt un segment important care pot colabora cu bibliotecile pentru a include îndelunga experiență practică în lucrul cu actele pentru a conferi depozitelor electronice mărci de siguranță și încredere pentru autori.
Împreună, aceste instituții cu tradiție prin specialiștii lor pot oferi cadrul cel mai potrivit pentru dezvoltarea unei infrastructuri cu acces deschis.

Promovarea accesului deschis la informație

Încă din anul 2005 membrii comunității au realizat potențialul pe care paradigma accesului deschis îl oferă utilizatorilor și creatorilor de conținut cultural și științific deopotrivă. În această direcție au fost traduse numeroase documente cu valoare de instrumente pentru a veni în ajutorul celor care doresc să înțeleagă ce presupune accesul deschis:

  • BBB: Declarația de la Budapesta, Declarația de la Berlin, Declarația de la Bethesda;
  • Declarația IFLA/IPA pentru accesul deschis;
  • Traducerea în limba română a Tutorialului Open Archive Initiative;
  • Traducerea în limba română a documentului OAI pentru începători;
  • Traducerea în limba română a standardului OAI-PMH 2.0;
  • Traducerea celei mai importante lucrări la nivel european: Accesul Deschis - oportunități și provocări:ghid;
  • Traducerea standardului DINI versiunea 2007.


Pentru că accesul deschis se bazează pe o bună înțelegere a cadrului de reglementare a drepturilor de autor, a fost tradusă în limba română Cartea Verde Drepturile de autor în economia cunoașterii și Manifestul Domeniului Public.

În sprijinul celor care doresc să înțeleagă mai bine și într-o manieră accesibilă, a fost lansat în decembrie 2009 un instrument de informare și documentare bilingv (română și engleză), util tuturor specialiștilor din domeniu: Discul cu Acces Deschis accesibil la http://oad.kosson.ro