reprezentare logo Kosson

S-a făcut o tăiere masivă în bugetul pentru Connecting Europe Facility (CEF) de la 9 miliarde la doar 1. Acest lucru va avea un impact deosebit de mare asupra infrastructurii care susține biblioteca digitală, muzeul și arhiva Europei. Europeana este rugată să-și adapteze bugetul confrm regulilor revizuite ale CEF care au fost publicate la 28 mai 2013. Europeana va avea o competiție acută din partea altor infrastructuri pentru servicii digitale precum e-Justice, e-Health și Safer Internet. Toate acestea sunt cauze bune fiecare în sine dar superba infrastructură pentru cultură digitală care a fost construită în ultima decadă va fi în curând strivită dacă nu luăm atitudine acum! Iată cum funcționează:

modelul de finanțare pentru Europeana - #AllezCulture

 

Iată pe scurt trei argumente în favoarea continuării finanțării:

 

1 Europeana sprijină creșterea economică.

 

Câțiva indicatori de impact:

Până în acest moment 770 de afaceri, antreprenori, organizații culturale sau din zona educației explorează modalități de a include informații din Europeana în propriile oferte (siteuri web, aplicații, jocuri, etc.) prin intermediul API-ului nostru. Vedeți exemple precum inventingeurope.eu și http://www.zenlan.com/collage/europeana.

Patrimoniul digital creează locuri de muncă - în Ungaria, de exemplu, peste 1000 de absolvenți care acum sunt implicați în digitizarea patrimoniului care va fi integrat în Europeana. Historypin din UK prezice că se va dubla ca dimensiune fiind puse în circulație mai multe elemente de patrimoniu ca patrimoniu cultural digital deschis.

 

2. Europeana conectează Europa.

 

{xtypo_quote}„Oameni vorbesc adesea despre reducerea clivajului digital și despre deschiderea culturii unor noi audiențe, dar foarte puțini se pot lăuda cu o contribuție majoră la aceste eforturi așa cum Europeana face trecerea către cultura maselor.” Neelie Kroes, Vicepreședinte al Comisiei Europene.{/xtypo_quote}

 

3. Europena pune la dispoziție tuturor cultura europeană

 

În 2012 toate cele 20 de milioane de obiecte digitale ale Europeana au fost oferite ca domeniu public sub licențiere Creative Commons Zero făcându-le disponibile spre reutilizare în scop comercial sau nu. Ediția Europeana sub CC0 a reprezentat {xtypo_quote}un „coup d’état” care va ajuta la stabilirea unui precedent și pentru alte galerii, biblioteci, arhive și muzee care ar urma exemplul - care în schimb ne vor apropia un pic mai mult de o zonă digitală comună a conținutului cultural de care toată lumea este liberă să se bucure și să o utilizeze.” Jonathan Gray, Open Knowledge Foundation.{/xtypo_quote}

 

Pentru cei care nu cunosc Europeana, iată cu ce se ocupă:

 

Europeana s-a dovedit a fi un factor transformator privind deschiderea datelor și pentru accesul la patrimoniul cultural iar în acest moment este liderul mondial în ceea ce privește accesilitatea oferită la patrimoniul în formate digitale care vor alimenta economia digitală a Europei. Prin intermediul Europeana în acest moment oricine poate selecta din 27 de milioane de obiecte digitizate care includ cărți, picturi celebre, materiale audio-vizuale și fonograme.

 

Europeana reprezintă un catalizator pentru avansurile în domeniul patrimoniului cultural

- Pentru că permit accesul online la patrimoniul cultural.

- Pentru că au standardizat datele pentru mai mult de 2200 de organizații care acoperă toate țările europene și 29 de limbi.

- Pentru că oferă industriilor creative și afacerilor abia pornite materiale bogate, interoperabile și complete care au menționat regimul drepturilor de autor.

- Și pentru că reprezintă o garanție pentru fiecare cetățean tânăr sau bătrân, privilegiat sau nu, că poate fi un cetățean în mediul digital.

 

Toate acestea vin să sprijine rugămintea de a sprijini Europeana lansând mesaje pe Tweeter, Facebook sau oricare alte media preferate folosind #AllezCulture!{jcomments on}

[SURSA]

Dan Cohen sprijina Europeana

Jill Cousins, presedinta Fundatiei Europena oferind sprijin pe #Allezculture