reprezentare logo Kosson

Newsflashes

CC ReOpening Poster Final Edit Dec27 72dpiDupă o pauză de 20 de ani, în Statele Unite s-a reluat procesul de aducere la lumină a culturii ce ar fi trebuit să intre în Domeniul Public. Legea Sonny Bono ( https://en.wikipedia.org/wiki/Copyright_Term_Extension_Act ) a introdus o prelungire cu 20 de ani a protecției operelor prin drepturile de autor.

Ceremonia de deschidere: https://www.youtube.com/watch?v=IoATBk-3yn8

Add a comment

Legea 357 din 2018, care instituie anul 2019 An al Cărții, a fost promulgată.

Acest prim pas face parte dintr-un pachet legislativ mult mai cuprinzător - Pactul pentru carte - care are drept țintă creșterea producției de carte și impulsionarea lecturii.
Mulțumiri deputaților Raeţchi Ovidiu Alexandru și Alexandrescu Vlad-Tudor.

Surse:

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=17362
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2018/pr523_18.pdf
http://www.presidency.ro/ro/media/decrete-si-acte-oficiale/decrete-semnate-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis1545919238

Add a comment

Astăzi, 18 iulie, 2018 a fost semnat contractul pentru Biblioteca Digitală a României.

Bugetul programului este  53.242.265,32 lei. Proiectul „E-cultura: Biblioteca Digitală a României” este finanțat din Programul Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020, Axa Prioritară 2, acțiunea 2.3.3 Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație, e-incluziune, e-sănătate și e-cultură.

Pentru câteva detalii legate de instrumentele care vor fi dezvoltate, vă invit să urmăriți acest blog https://blog.culturalia.ro/.

Profesionistul român va găsi câteva repere comparative la https://blog.culturalia.ro/index.php/2018/05/27/8-viitorul-catalog-partajat-national-culturalia-ro-sugestii-dileme-privind-organizarea-datelor-catalografice-si-a-mecanismului-de-intretinere-a-calitatii-acestora/

Mai multe despre anunțul oficial veți găsi accesând următoarele resurse:

https://www.umpcultura.ro/proiecte-in-implementare_doc_883_e-cultura-biblioteca-digitala-a-romaniei_pg_0.htm
http://www.cultura.ro/12-milioane-de-euro-pentru-doua-proiecte-de-importanta-nationala-domeniul-cultural-din-romania

Add a comment

Grantul a fost acordat pentru îmbunătățirea experienței utilizatorilor privind utilizarea cărților electronice.
Este interesant efortul DPLA în zona împrumutului de carte electronică. Există o inițiativă DPLA Exchange, care se dorește să fie avansată de la stadiul de pilot în cel de producție. Fondurile sunt pentru a definitiva această platformă online.

Ținta este de a fi oferite prețuri mai bune de achiziție.
Titlurile deja existente în Open Bookshelf (https://pro.dp.la/ebooks/open-bookshelf) vor fi parte a noului marketplace.

[Sursa]

Add a comment

Ministerul Culturii și Identității Naționale - Unitatea de Management a Proiectului organizează concurs pentru ocuparea unor posturi vacante aferente funcțiilor contractuale de execuție, în cadrul Proiectului E-cultura: Biblioteca digitală a României.

[Sursa]

Add a comment

La 4 ianuarie 2018, Centrul internațional ISSN și-a lansat noul său portal și noul Extranet, care sunt disponibile la adresa https://portal.issn.org.

Portalul ISSN a fost completat cu funcții de căutare îmbunătățite (căutare fațetată, căutare cartografică), multiple opțiuni de afișare, date suplimentare, cum ar fi clasificarea unică a subiectului bazată pe CZU și posibilitatea de a descărca informații bibliografice în MARC și formate de date.

Cifre ISSN Romania Moldova 2018

Este interesant că portalul include și resursele cu Acces Deschis de la ROAD - Directory of Open Access Scholarly Resources (http://road.issn.org/), un efort al UNESCO. În acest moment, România figurează cu 341 publicații cu Acces Deschis, care au ISSN.

Add a comment
Library of Congress este indiscutabil cea mai mare bibliotecă în acest moment cu un număr de 167,000,738 resurse.
Anul 2018 a adus două documente strategice ale instituției pe care le vom inventaria și noi pe site-ul comunității pentru a avea un reper viitor.

Pentru interesele noastre, cel mai important este Strategia digitală a LoC care complementează Planul Strategic 2019 - 2023.
Ambele documente vor fi disponibile și în depozitul local al comunității noastre, dar le puteți găsi direct la următoarele linkuri:
https://www.loc.gov/strategic-plan/
https://www.loc.gov/digital-strategy Add a comment

Un nou capitol începe astăzi pentru Biblioteca Națională a Greciei (NLG), deschizând porțile pentru public, pentru prima dată, în noul său sediu de la Centrul Fundației Culturale Stavros Niarchos (SNFCC). Începând cu 14 ianuarie 2019, clădirea istorică Vallianos din centrul Atenei va fi pregătită și ea să primească cercetătorii, studenții și publicul.Trecerea istorică a NLG la SNFCC a fost posibilă printr-o finanțare exclusivă de 5 milioane de euro de la Fundația Stavros Niarchos, care acoperă dezvoltarea colecției NLG, crearea serviciilor digitale ale bibliotecii, dezvoltarea serviciilor publice ale bibliotecii, campania de atragere a publicului, formarea personalului și multe altele.Pentru informații suplimentare, vizitați site-ul NLG la www.nlg.gr

[Sursa]

Add a comment
1RefLogo1lib1refLogoABRM logoANBPR logo

Campania #1Lib1Ref (Un bibliotecar, o referință)
comunicat de presă

Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM), în parteneriat cu Wikimedians of Romania and Moldova, susțin crearea de resurse deschise și participative și invită membrii săi să fie parte a campaniei #1Lib1Ref.

Add a comment

Suntem anununțați că „INCFC publică studiile realizate de echipa de cercetare în limba română și în limba engleză, atât în format tipărit cât și în format digital pe site-ul instituției”.

Din nefericire nu este menționată nicio licență. Un pas înainte binevenit. Le găsiți la https://www.culturadata.ro/publicatii/

Add a comment

Subcategorii

Sunt toate articolele tip semnal. Informație de moment care anunță, care indică o resursă (eveniment sau altceva) în curs de constituire. Abia agregările post-factum intră în secțiunile siteului. 

Informații despre evenimente care s-au întâmplat și despre care nu avem relatări. Semnale că s-a întâmplat ceva undeva la care membrii comunității n-au avut acces. În cazul în care știrea devine mai târziu resursă, va rămâne și semnalul și resursa fiind asigurată istoricitatea.

Articole, materiale, resurse la întâmplare.
Sunt toate știrile care au apărut în ziua postării indiferent de fluxul de pe care au fost preluate.