reprezentare logo Kosson

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore_link in /home/kosson/public_html/plugins/content/jw_disqus/jw_disqus.php on line 181

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore_link in /home/kosson/public_html/plugins/content/jw_disqus/jw_disqus.php on line 181

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore_link in /home/kosson/public_html/plugins/content/jw_disqus/jw_disqus.php on line 181

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore_link in /home/kosson/public_html/plugins/content/jw_disqus/jw_disqus.php on line 181

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore_link in /home/kosson/public_html/plugins/content/jw_disqus/jw_disqus.php on line 181

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore_link in /home/kosson/public_html/plugins/content/jw_disqus/jw_disqus.php on line 181

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore_link in /home/kosson/public_html/plugins/content/jw_disqus/jw_disqus.php on line 181

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore_link in /home/kosson/public_html/plugins/content/jw_disqus/jw_disqus.php on line 181
 • IFLA Global Vision vote

  Dear colleagues,

  IFLA is creating a Global Vision and is looking for your input.

  Watch this video: https://vimeo.com/233481804 and see how easy it is to take part!

  Step 1: Go to: https://globalvision.ifla.org/vote 
  Step 2: Select your preferred language
  Step 3: Vote! Read more ...  
 • An Open Acces publication about opening Serbian museum collections

  DARIAH RS

  After the successful organization set Museums and challenges of open access, we are pleased to present to you an electronic version of the publication Open access to museum documentation in Serbia: Experiences, challenges and potentials.

  The conference: http://dariah.rs/en/museums-challenges-open-access/

  Publication launched: http://dariah.rs/objavljena-publikacija-o-otvorenom-pristupu/

   
 • New FAIFE videos explore the emerging Internet surveillance environment

  TheDayWeFightBackFeb11 2014Increased Internet censorship and surveillance has been an emerging trend over the last decade. Since 2013’s leaks regarding online spying by various security agencies, the global dimensions and potential of ubiquitous surveillance have become evident to the global public. The IFLA FAIFE Committee has been actively working for many years to raise the issue of privacy and surveillance in a library context and now highlights some initiatives to support citizens’ rights.

  Read more ...  
 • What is your dream?

  No-one can visit all the museums, libraries and archives across Europe in person. But we all can online. How we do that is up to you. In the future, how do you imagine you will help others explore, discover, learn about, work with and play with Europe’s heritage online? Whatever your dream, share it with us and together we can make it happen. We’ve already heard from six big dreamers. Watch their videos, share them and then share your own dream too.

  Let’s think big together. Allez Culture!

   
 • CC’s Next Generation Licenses — Welcome Version 4.0!

  Diane Peters said on November 25th, 2013:

  "We proudly introduce our 4.0 licenses, now available for adoption worldwide. The 4.0 licenses — more than two years in the making — are the most global, legally robust licenses produced by CC to date. We have incorporated dozens of improvements that make sharing and reusing CC-licensed materials easier and more dependable than ever before.

  cc40-itshere-275

  Read more ...  
 • Europeana celebrates 5 years

  Europeana has reached another milestone towards 2015: 5 years of existance and 30 milion resources.
  Europeana aggregates the digital collections of roughly 2.300 galleries, libraries, museums, and archives providing an API for the needs of those who want to expoit this rich content.
  The best moment is to be considered the release of the dataset under CC0 dedication last year and most of all the good influence it has over the Digital Public Library of America.

  Read more ...  
 • Open Access to science and data = cash and economic bonanza

   

  Open Access conference /Berlin
  19 November 2013
  Neelie Kroes
  Vice-President of the European Commission responsible for the Digital Agenda

  They say we are entering the era of open science.

  I've said that, too. But in fact it is only partly true. Because in reality, science has always been inherently open.

  Read more ...  
 • 25-30 November is Europe Code Week!

  http://codeweek.eu/

  Sounds interesting? Well then, let's all do something really big between: November 25 - 30, 2013

  Organize a programming workshop, the one you planned to do in any case. Find a few friends who're curious about what you do and teach them how to code. Start a local study or support group for coding beginners. And remember, two is a group already.

  You can also help us spread the word about the initiative. Follow @CodeWeekEU on Twitter, Like Europe Code Week on Facebook, and join the conversation with #codeEU.

  If you want to receive major news, subscribe to the Code Week newsletter

   

   

   
Stimată doamnă europarlamentar,
Stimate domn europarlamentar,


În data de 5 iulie, în jurul prânzului veți participa la votul în Parlamentul European privind Propunerea pentru o directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind drepturile de autor în Piața Unică Digitală.

După doi ani de dezbateri, forma directivei pentru care se va cere votul este departe de practicile și obiceiurile milioanelor de utilizatori ai serviciilor internet care realizează un act de diseminare. Vă scriu din perspectiva unui profesionist al domeniului digital având 13 ani de activitate online cu o platformă dedicată informării specialiștilor din domeniul informării, biblioteconomiei, arhivisticii și muzeologiei - www.kosson.ro.

Problemele sunt legate de conținutul articolelor 11 și 13. Voi puncta doar câteva dintre efectele negative pe care le-am întrevăzut.

Articolul 11 în forma în care vă este supusă votului în numai două zile va institui un regim de exclusivitate din care vor profita doar trusturile media puternice, care au capacitatea administrativă și financiară de a exercita „drepturile exclusive” menționate în textul directivei din 2001. În felul în care este redactat acest articol, va induce incertitudini chiar și atunci când vei dori să citezi o sursă pentru că aceste „drepturi exclusive” acordate vor arunca o umbră de neclaritate chiar și asupra excepțiilor.

Încă o mare problemă va fi că tot conținutul aparținând unui trust media va fi prezentat fără posibilitatea de a prelua chiar faptele, care nu implică o activitate creativă, ci simpla relatare a ceea ce s-a întâmplat. Vă rog să vă amintiți în orice moment că drepturile de autor protejează creativitatea, nu și faptele simple. Ce-ar fi să te trezești cu niște complicații legale pentru simplul fapt că pe propriul site ai reluat o informare meteo care a fost publicată mai devreme de un mare trust media?!

Aceste probleme vor fi extinse chiar la modul în care se vor forma linkurile către conținut. Buna practică spune că un link care descrie conținutul este de dorit și de cele mai multe ori, aceste linkuri sunt formate din chiar titlul unei știri. Aplicarea acestui articol, va incapacita pe cei care vor dori să pună un link pentru a cita sursa originală. Prin extensie, orice webografie care conține linkuri către articolele originale însoțite de un fragment relevant, va fi de neconceput în viitor. De cele mai multe ori, linkul este însoțit de un fragment relevant al operei citate. Mărul discordiei este chiar acest fragment, care în viziunea reprezentaților trusturilor de presă le aduce pierderi.

Ținta articolului este obținerea unei mai bune remunerări, dar obscuritatea la care sunt condamnate conținuturile prin incapacitatea de a le disemina linkurile (însoțite sau nu de fragmente din conținut) prin care să ajungem la ele, nu va aduce decât pierderi pentru toți participanții la ecosistemul informațional. Stau mărturie cazurile Spaniei și ale Germaniei, unde s-au încercat astfel de politici de constrângere. Cei care vor avea de pierdut vor fi agregatorii de conținut locali și regionali, care vor fi loviți de o corvoadă administrativă și o povară financiară care izvorâște din aplicarea articolului în forma actuală.

Articolul 13 pornește din start cu o deficiență majoră pentru că își bazează reglementările pe o definiție din recitals, care include orice serviciu care permite încărcarea conținuturilor online. Felul în care este redactat acest articol implică necesitatea existenței de mijloace prin care să dovedești că ceea ce încarci pe un server este legal, că îți aparține și că va fi aprobat de un mecanism de verificare, care va arunca un ochi pe ceea ce ai încărca. Din start se va ajunge la o criminalizare în masă a celor care încarcă conținuturi. Toți acești utilizatori vor trebui să permita scanarea conținuturilor încărcate.

Libertatea de exprimare va fi împiedicată și încrederea într-o platformă deschisă așa cum este perceput Internetul în acest moment va fi dizolvată în litigii mari și mici, care vor trebui soluționate. Toate acestea vor conduce în primă fază la adevărate vânători de vrăjitoare. Ministerul adevărului va avea forma unor „măsuri proporționate și efective”.

Acestea sunt câteva din repercusiunile impactului negativ asupra celor care fac parte din ecosistemul digital. Pentru marile trusturi de presă problemele nu vor dispărea pentru că toate costurile administrative pe care aceste articole le adaugă, de fapt se vor reflecta în scăderea calității și proiectarea unei posibile suprataxări a consumatorilor. Arbitrarea conflictelor de către organismele care se vor stabili la nivel național, vor implica resurse financiare de la bugetul fiecărui stat membru.

În acest moment aveți decizia de a trimite această propunere spre reexaminare pentru a corecta deficiențele evidente. Vă mulțumesc pentru timp.

Cu stimă,