reprezentare logo Kosson

Interne

Evenimete la nivel naţional la care membri ai comunităţii au participat şi doresc să relateze concluziile şi impresiile.

Afis PRO EUROPEANA

Joi, 12 noiembrie 2015, în cadrul proiectului va fi organizată conferința „PRO-EUROPEANA. Acțiuni și soluții de digitizare a patrimoniului cultural”, cu scopul de a  disemina rezultatele proiectului cultural, de a promova digitizarea ca metodă de conservare și valorificare a colecțiilor de imagini, de a informa publicul despre celelalte inițiative de digitizare ale partenerilor și ale terților, precum și de a aduce în discuție necesitatea îmbunătățirii prezenței românești în cadrul bibliotecii digitale europene – Europeana. Evenimentul va avea loc la sediul Muzeului Național de Istorie a României din Calea Victoriei nr. 12, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazu. Accesul la eveniment este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Add a comment

Cana de la Conferința Trainerilor din Biblioteci, Biblionet 2012, PredealS-a încheiat o conferință internațională importantă prin scop și perspectivă. Biblionet a reușit să aducă împreună reprezentanți ai Global Libraries din Polonia, Ucraina, Botswana, Bulgaria și țara gazdă România. Paticipanții - http://trainersconference.wordpress.com/participanti-2012/

 

Doamna Camelia Crișan, manager al Departamentului de Training a prezentat câteva detalii privind istoricul și dinamica programelor de instruire la nivel național prin programul Biblionet. Am reținut: 
- 2466 instruiți pe linia IT Lib
- 34 + 14 formați ca traineri pe Digi-tales.

Add a comment

Stimați colegi,

A fost Noaptea Porților Deschise la Biblioteca Academiei Române.Afis Noaptea Portilor Deschise BAR 2012

O seară de sărbătoare în care Biblioteca Academiei rotunjește 145 de ani (vă mai aduceți aminte 140?). Un bun prilej pentru a reîntâlni colegii, care merită toate felicitările pentru stăruința și efortul lor în Europeana Libraries, dar și o bună ocazie pentru a reflecta la ceea ce viitorul ar putea aduce...

Dincolo de amănuntele care țin de evenimentul în sine (vezi la http://www.biblacad.ro/), mă gândesc că viitorul breslei se află în capacitatea de a înțelege că trebuie să fim și mai îndrăzneți în a ne deschide colecțiile făcând invitații publicului spre a le cunoaște on line sau in situ. Trebuie să înțeleagă că pentru el sunt atent îngrijite și el este cel care ar trebui să decidă cât este de util și cât de importante sunt toate aceste daruri ale înaintașilor dar și noi cei care înțelegem să fim doar mijlocitori și niște adevărați magicieni pricepuți ai contextualizării.

Add a comment

800px-Open Data stickersCe se întâmplă pe 22 februarie acest an? La nivel mondial este o zi a celor care preiau date deschise, scriu aplicații, le analizează și produc grafice și infografice, dar cel mai important este o zi care prin exemple pozitive de reutilizare a datelor impulsionează instituțiile administrative să ofere datele pe care le produc.

Siteul de promovare invită dezvoltatorii (programatorii), designerii, bibliotecarii, statisticienii, cetățenii să se implice cu propriile viziuni și idei privind valorificarea tituror datelor care sunt produse din focnduri publice și care au potențialul de a îmbunătăți înțelegerea anumitor fenomene și procese.

Dacă dorești să înțelegi pe deplin despre ce este vorba, te rog să citești Manualul despre date deschise disponibil prin eforturile de traducere a comunității românești de profil - http://opendatahandbook.org/ro/.
Pentru că se simțea nevoia unei separări a gradelor în care datele pot fi deschise, Tim Berners-Lee a inițiat un model de catalogare care pornește de la 0 la 5 stele. pentru mai multe lămuriri am tradus textul original: http://www.acces-deschis.ro/ro/documente/studii/66-date-deschise-de-5-stele

Pentru istoricul acestui eveniment merită menționat faptul că există o invitație directă făcută bibliotecarilor: „am auzit că vouă vă plac cărțile și că ronțăiți cataloage de date la micul dejun. Voi, oameni frumoși, veți scotoci pământul după date interesante, pentru a ne ajuta pe noi ceilalți să înțelegem ceea ce este important și, în general, de folos”.

Evenimentele organizate cu această ocazie au 5 coordonate:

Add a comment

In perioada 2-4 decembrie 2012, s-a desfasurat la Alba Iulia cea de a VI-a editie a Conferintei Nationale Cartea Româneasca Veche - recuperarea unei identitati culturale, organizata de Universitatea „1 decembrie 1918", Facultatea de istorie si filologie – Departamentul de istorie, arheologie si muzeologie, in colaborare cu Biblioteca Judeteana "Astra" din Sibiu si Biblioteca Academiei Romane – Filiala Cluj- Napoca. Manifestarea a fost organizata in cadrul proiectului PN-II-ID-PCE-2011-3-314 CNCS-UEFISCDI.

{xtypo_alert}Programul poate fi accesat de AICI{/xtypo_alert}

Add a comment

Sunt momente când pentru a înțelege viitorul trebuie să fii implicat în activitățile care-l zămislesc.

Suntem cu toții angrenați în dezvoltarea societății cunoașterii, mai ales breasla noastră care are menirea de a așeza la baza abilităților utilizatorilor noștri regăsirea și filtrarea calitativă a informației. Tot acest proces în care suntem fiecare dintre noi implicați beneficiază în acest moment de serviciile accesului la cea mai mare realizare umană din istorie: Internetul. Pe undeva Internetul cu aspectul său disruptiv și profund neutru începe să cadă pradă propriului succes. De ce spun asta? pentru că înregistrăm din ce în ce mai multe acțiune de a reglementa și controla diferite aspecte pornind de la nivelul de acces până la cel de conținut. Astăzi am avut privilegiul de a participa la seminarul organizat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații împreună cu Asociația pentru Tehnologie și Internet intitulat „Neutralitatea rețelelor și sustenabilitatea internetului”. Vă invit să parcurgeți împreună cu mine câteva dintre ideile prezentate pentru a înțelege ceea ce vine și peste breasla noastră din acest punct de vedere, cel al modului cum va fi Internetul în viitor.

Add a comment

Noul director al Bibliotecii Metropolitane București este Anca Cristina Râpeanu în urma Anunţului public nr. 4819 din 28.10.2013.

Îi urăm multă sănătate și putere de muncă pentru a construi o instituție reper pentru capitală.

Bucuria este cu atât mai mare pentru că Anca este unul dintre contribuitorii comunității Kosson: http://www.kosson.ro/contacte/223-autori/11-anca-rapeanu

Add a comment

Nocturna Bibliotecilor 2012, 17 noiembrie; semn de carte

Add a comment
Colocviul este o manifestare anuală și se adresează studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor în Ştiinţele Comunicării, precum şi absolvenţilor facultăţilor de profil, cu specializare în Comunicare şi Relaţii Publice, Studii media, Jurnalism, Ştiinţe ale Informării şi Documentării. În acest an, colocviul se va desfășura în perioasa 18-19 mai, la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti (Str. Edgar Quinet, nr. 5-7, sector 1, Bucureşti).

Persoanele interesate sunt rugate să trimită un rezumat în limba română sau engleză (în funcţie de limba în care îşi vor prezenta lucrarea), de maximum 500 de cuvinte, până la data limită de 10 mai 2012, orele 24, pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Abstractele trebuie să conţină: Numele şi prenumele autorului, afilierea instituţională (facultatea, departamentul, nivelul de studii – anul de licenţă, masterat sau doctorat; anul absolvirii şi forma de învăţământ, dacă este cazul), adresa de e-mail a autorului, titlul lucrării, rezumatul propriu-zis, 3-5 cuvinte-cheie, referinţele bibliografice. În subiectul e-mailului trebuie să apară menţionat „Pentru colocviul studenţesc în Ştiinţele Comunicării, 18-19 mai 2012”.

Lucrările vor fi supuse unei evaluări ştiinţifice a Consiliului Departamentului de Ştiinţele Comunicării al Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti, urmând a se anunţa rezultatele selecţiei în data de luni, 14 mai 2012, la avizierul facultăţii (parter, lângă secretariat) şi pe site-ul departamentului.

O selecţie a celor mai reprezentative lucrări susţinute în cadrul colocviului va face obiectul unei ediţii speciale a unui jurnal electronic. Normele de redactare vor fi anunţate ulterior în documentele conferinţei.

Pentru informaţii suplimentare, puteţi contacta comitetul ştiinţific la tel-fax 021 314 61 77 sau e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
 [SURSA] Add a comment

Mircea Regnea la Biblioteca Academiei Aprilie 2013Minute:

Excepții aplicate bibliotecilor.

Problemele ce țin de accesul și păstrarea documentelor electronice în biblioteci sunt un aspect cu o sensibilitate aparte.

Alte aspecte privind respectarea drepturilor de autor se răsfrâng și asupra problematicii prezervării. A fost ridicată problematica copiilor de siguranță făcute de instituție.

{xtypo_quote}Nu trebuie să mai rămânem o castă închisă.{/xtypo_quote}

Domnul profesor a militat pentru o deschidere mai mare către nevoile cititorilor.

A fost atinsă și problema cooperării defectuoase a bibliotecilor în ceea ce privește inițiativele comune. Din nou s-a strecurat visul de aur: catalogul național. S-a lăsat să se înțeleagă că Biblioteca Națională lucrează în această direcție.

{xtypo_quote}Dacă noi întoarcem spatele cititorilor suntem priviți așa cum suntem priviți.{/xtypo_quote}

Accesul Deschis și-a creat drum din nou în problemele legate de drepturile de autor.

Bibliotecarul modern difuzează informații nu documente.

În încheiere domnul profesor a făcut apel la solidaritatea de breaslă pentru a rezolva cât se poate mai mult din problemele comune.

Add a comment