Tipărire
Părinte: Evenimente
Categorie: Interne
Accesări: 4242

Cana de la Conferința Trainerilor din Biblioteci, Biblionet 2012, PredealS-a încheiat o conferință internațională importantă prin scop și perspectivă. Biblionet a reușit să aducă împreună reprezentanți ai Global Libraries din Polonia, Ucraina, Botswana, Bulgaria și țara gazdă România. Paticipanții - http://trainersconference.wordpress.com/participanti-2012/

 

Doamna Camelia Crișan, manager al Departamentului de Training a prezentat câteva detalii privind istoricul și dinamica programelor de instruire la nivel național prin programul Biblionet. Am reținut: 
- 2466 instruiți pe linia IT Lib
- 34 + 14 formați ca traineri pe Digi-tales.


Am aflat și de existența unui Planul Strategic pentru Training. Ar trebui căutat și investigat mai îndeaproape ce prevede acesta. Momentan, nu l-am dibuit.

 

Paul-Andre Baran, Director de Program

A menționat faptul că există pe rol o cerere pentru extinderea Biblionetului. Există o rezervă de 1 milion de dolari iar dorința ar fi de a extinde programul până în 2015.
Se va deschide mai mult calea parteneriatului iar unul dintre acestea este unul în colaborare cu Visa Europe - programul Banii IQ.
O altă deschidere ar fi căutarea unui parteneriat cu General Electric pentru a ajunge la capacitatea pentru ca bibliotecile din mediul rural să poată fi implicate în telemedicină: de la instruire, până la gestiune a cazurilor medicale cu asistență electronică.

 

Crina Ifrim, Biblioteca Județeană Bacău
A prezentat cazul și realizările echipei de la Bacău și câteva detalii privind activitatea Asociației Profesionale partenere în Biblionet ANBPR.

 

Margareta Tătăruș, Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu" Vrancea - Sectia pentru copii
A oferit participanților o perspectivă comparativă a ceea ce erau bibliotecile înainte de programul de Training și cum arată acum.
A mai oferit și trei cuvinte la care ar trebui să găsim răspunsuri:
- perspectivă
- inovație
- motivație.

 

Câteva lucruri interesante despre BuniNet de la doamna Antonela Sofia Barbu de la Biblioteca Municipala "St.L. Roth" Medias.
- 100 de bunici
- 100 de conturi de email
- 100 de bloguri
- 100 de conturi de Facebook
- 20 de persoane cu venit suplimentar

Tocmai am aflat că 2012 este Anul European al Îmbătrânirii și Solidarității între Generații.
Domnul Mircea Pâslaru, unul dintre „bunineți”, zis și Mircea Buninet. De la dânsul am aflat cum se vând nuci pe net și cum se „trudește” o fermă virtuală: un mare LIKE!

 

Ce s-a realizat la Năruja, Vrancea.
http://www.youtube.com/watch?v=qhKm_jZepEA
Mădălina Coroiu, un membru al comunității Năruja doar de 13 ani și a „Ales Școala” și biblioteca.

 

Gabriela Hornoi de la Turda, Cluj („Teodor Murășanu")
Biblioteca a găzduit cursuri de instruire Internet și calculator.
Biblioteca a găzduit și cursuri de limba engleză.
Impresionantă este povestea unui senior care la 73 de ani a participat la un pelerinaj în Spania, care a planificat mare parte din itinerariu cu ajutorul bibliotecii. Acum comunică cu cei apropiați folosind internetul... doamna zice că stăpânește Skype-ul?! Foarte tare! Brava!

 

Luminița Hermenean de la Biblioteca din Vama Buzăului.
A inițiat cursuri de artă culinară. Dar acesta nu a fost doar un program, a fost un nou tip de liant pentru cei mai mici mebri ai comunității locale.

 

Boiki Diphou & Tapita Mbaha

Botswana a prezentat țara și rețeaua de biblioteci. Domnul Boiki ne-a împărtășit o viziune FOARTE adevărată asupra vieții profesionale. Și spunea dânsul că de fiecare dată când un cititor intră în bibliotecă și i se adresează, acesta îl salută (în gând): „bine ai venit salariul meu”. Pe scurt:
- 67 puncte de lectură la nivel de comunitate locală.
- 100 de biblioteci publice

In Botswana, pentru a deveni traineri trebuie să fii acreditat iar BOtA este instituția care oferă aceste acreditări.
Limitările sunt legate de lățimea de bandă redusă iar bibliotecile specializate pentru instruire sunt încă în construcție. Programul de instruire se numește DOSET, dar și aceștia sunt dezavantajați de Limitările impuse de orele de lucru: 7.30 - 16.30.
Uneori bibliotecile au un singur angajat care îndeplinește și alte sarcini în comunitate.

 

De la delegația bulgară am aflat că 70 % dintre bibliotecarii din Bulgaria nu au beneficiat de cursuri specifice din anul 2000.

 

Moldova are program nou Novateca. Vezi articolul dedicat pentru mai multe detalii.

 

Experiența Poloniei (Dorota)
Numărul targetului pentru a fi cuprinse în programele Global Libraries este de 6500. 3327 sunt în acest moment acoperite. Am reținut mențiunea cum că au sprijinul politic local.. 1/3 din locuitorii mediului rural folosesc biblioteca.
Foarte interesant este faptul că programul polonez a avut un punct forte: sesiunile de training ajutau participanții să-și facă planuri strategice de dezvoltare a bibliotecilor. Aceștia se întorceau în comunitățile de origine și prezentau aceste planuri factorilor de decizie politică de la nivel local.
Kula este un sistem de schimb al valorilor descoperit in Papua Noua Guineea și care constituie metafora sub care lucrează sistemul.

Un moment important al zilei au fost sesiunile de speed-training. Aceste 4 zone de training, fiecare caracterizată de propriile metode conduse de tot atâția ghizi, au pilotat într-un interval limitat de 25 de minute atitudini, necesități pentru însușirea anumitor abilități, identificarea în anumite contexte dificile sau modelarea anumitor cerințe pentru a deveni un trainer.

 

Și a urmat o noapte cu multă zăpadă și blocat am fost la Predeal. Dacă tot am rămas, am văzut Târgul de Idei, Servici, Aspirații, Visuri și Temeri. Bun moment să mă intoxic cu speranță, o doză sănătoasă de „yes we can” și numărul magic-gălbui 60.

Chiar ajută! Multe, multe poveti interesante - efecte ale activității Biblionet, multe figuri prietenoase și o delicioasă șunculiță „căutată de poveste”.

 

A doua zi:

Au existat o serie de activități de grup, fiecare dintre acestea având diverse tematici (vezi programul la http://trainersconference.wordpress.com/conferinta-internationala-a-bibliotecarilor-traineri-2012/562-2/).
Am optat pentru TIBRO pentru că am dorit să înțeleg mai bine care sunt dorințele și aspirațiile celor care depun eforturi comune sub acest nume. Am aflat că TIBRO este un grup/secțiune/inițiativă în interiorul ANBPR, care s-a conturat ca urmare a Școlilor de Vară dedicate bibliotecarilor. Membrii acestui grup doresc că constituie o bază de date cu biliotecarii din România pentru a realiza mai bine scopurile de comunicare.

 

Ce a urmat a fost o sesiune plenară în care am realizat conexiunile pe care programul de training le-a format între participanți. Oamenii s-au conectat la alții și numărul de îmbrățișări cu drag și cuvinte bune au depășit fulgii „turnați” peste noapte. Poate că dincolo de tot, de orice, tehnici, tactici, rapoarte, etc, acest lucru este cel mai important așa cum a punctat și reprezentantul Webjunction/OCLC - http://www.webjunction.org/, doamna Jennifer L. Peterson. Acest sentiment de apartenență și de creștere împreună este „un ceva” care trebuie menținut sau cel puțin recreat la nivel de bibliotecă, fiecare acasă la el?!

 

Cu bine!

{becssg}/EVENIMENTE/ConferintaTrainerilorLIS2012/desfasurareEvenimentTraineriLIS2012{/becssg}