reprezentare logo Kosson

Virtuale

Participarea la evenimente care au o coagulare în mediul virtual cu sau fără corespondent fizic.

De câte ori nu ați pornit să o căutare despre un anumit subiect intrând pe o pagină a Wikipediei mijlocită de regăsirea printr-un motor de căutare? Pare a fi un scenariu clasic de acum. Acest moment se suprapune fericit cu Ziua Națională a Culturii. Nu este moment mai bun pentru a vă invita să fiți parte din campania „Un bibliotecar, o referință”.

Wikipedia Library owl.svg

Câteva repere privind Wikipedia pot fi citite la următorul link: https://15.wikipedia.org/history.html. Campania „Un bibliotecar, o referință” face parte din ansamblul evenimentelor aniversare Wikipedia 15 și are pagina de intrare aici: https://meta.wikimedia.org/wiki/The_Wikipedia_Library/1Lib1Ref.

Wikipedia15 Animated Mark English

Această campanie a fost anunțată din decembrie la kosson.ro/evenimente/49-virtuale/999-1lib1ref-un-bibliotecar-o-referinta.Pentru a înțelege mai bine contextul în care stau bibliotecile în raport cu Wikipedia, am tradus două articole importante care vă vor aduce lămuririle necesare:
- Wikipedia pentru bibliotecari - 8 motive pentru care Wikipedia contează pentru bibliotecari(http://kosson.ro/resurse-profesionale/124-cultura-informatiei/1024-bibliotecile-universitare-si-cele-de-cercetare) cu resursa originală la https://en.wikipedia.org/wiki/File:OfflineLibrarian8-8Onesheet.pdf,
- Bibliotecile universitare și cele de cercetare sunt aliați naturali. Cu adevărat (http://kosson.ro/resurse-profesionale/124-cultura-informatiei/1024-bibliotecile-universitare-si-cele-de-cercetare) cu resursa originală https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:The_Wikipedia_Library/Research_libraries.

Ambele resurse vă vor contura mai multe detalii despre cum activitatea de cercetare, activitatea de predare a profesorilor, necesitatea însușirii de noțiuni privind cultura informației se împletesc cu eforturile corespondente ale comunității wikipediștilor.

Colegii bibliotecari și toți cei pasionați de îmbunătățirea enciclopediei Wikipedia sunt rugați să participe în această campanie. Accesați pagina campaniei, citiți cum se face și puneți fiecare dintre dumneavoastră cel puțin o referință bibliografică până pe 23 ianuarie. Mult succes!

Add a comment

Captura de ecran de pe pagina openaccessweek cu blog postul romanesc

 

Rutina:

- se accesează materialele pregătite aici http://www.kosson.ro/depozit/cat_view/71-acces-deschis/82-materiale-publicitare/168-saptamana-cu-ad-2012;

- se tipăresc și se pun peste tot pe unde se poate prin bibliotecă, centru, academie, facultate, catedră, colț de stradă și la coadă la...

- se fac fotografii cu aceste materiale, cu persoane interesate care primesc explicații, cu un cățel drăguț care sfâșie un afiș sau are un colț de „AD” ieșit printre colți, o pisică pășind grațios peste și sau ce vă trece prin imaginație...

- se încarcă pe internet

- se pun aici linkuri pentru a ne bucura cu toții.

Regula NR 1: Respectă rutina!

Regula NR 2: Nu uita de prima regulă!

 

{becssg}ACCESDESCHIS/SaptamanaAD2012/evenimente{/becssg}

Add a comment

Image 

Astăzi, 26 Martie, în toată lumea se desfăşoară activităţi de sprijin pentru formatele deschise ale documentelor sub egida Document Freedom Day (www.documentfreedom.org). Aproape 200 de echipe din peste 60 de ţări de pe întreg mapamondul organizează activităţi locale pentru a atrage atenţia asupra Libertăţii Documentelor şi a Standardelor Deschise.

Document Freedom Day (DFD) - Ziua Libertăţii Documentelor este o zi mondială pentru Eliberarea Documentelor sprijinită de activităţi iniţiate de la „firul ierbii” pentru promovarea Formatelor Documentelor Deschise şi al Standardelor Deschise în general. DFD a fost iniţiat şi este sprijinit de un grup de organizaţii şi companii, incluzând Free Software Foundation Europe, ODF Alliance, OpenForum Europe, IBM, Red Hat şi Sun Microsystems, Inc şi nu numai acestea.

„Blocarea datelor precum şi captivitatea în soluţia unui furnizor sunt doar unele dintre cele mai drastice probleme cu care se confruntă utilizatori astăzi” spune Georg Greve preşedintele FSFE. „Astfel, majoritatea oamenilor nu realizează această conexiune decât atunci când este prea târziu şi abia când au pierdut controlul asupra datelor lor. Sprijinim Document Freedom Day pentru a veni în ajutorul creşterii gradului de conştientizare asupra acestei probleme prin startul de la ceea ce afectează cam toţi utilizatorii computerelor: documentele text, foile de calcul şi prezentările.”

Add a comment

Imaginați-vă o lume în care fiecare bibliotecar adaugă încă o referință bibliografică în Wikipedia. Wikipedia este prima oprire a cercetătorilor: hai să o îmbunătățim! (https://meta.wikimedia.org/wiki/The_Wikipedia_Library/1Lib1Ref)

Wikipedia Library owl.svg
#1Lib1Ref (Un bibliotecar, o referință) este o campanie care se desfășoară pe parcursul unei săptămâni între 15 și 23 Ianuarie, 2016 (https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikipedia_15). Sunt chemați toți bibliotecarii din lume pentru a-și exercita expertiza și pentru a introduce o referință bibliografică în Wikipedia. Campania este parte a aniversării a 15 ani de existență a Wikipediei.

Wikipedia este o parte neprețuită în lucrul fiecăruia dintre cercetători: fiecare referință bibliografică adăugată de un bibliotecar, înseamnă o referință în plus la un articol al Wikipediei care va ajuta pe un alt cercetător și va da siguranța că cele mai bune informații sunt oferite publicului. Alăturați-vă nouă și faceți o mică contribuție la suma întregii cunoașteri umane!

Add a comment

Nimeni nu-şi doreşte o situaţie fără ieşire pentru Biblioteca Naţională, care ne aparţine tuturor.

Dacă doriţi, puteţi scoate din impas Biblioteca Naţională. Soluţii există dar acestea nu trebuie să mai întârzie.

Semnează petiţia online şi multiplică vocile celor care doresc să ajute

http://www.petitieonline.ro/petitie/biblioteca_nationala_a_romaniei_cauta_casa-p57682054.html

Puteţi ajuta preluând banerul pe site-ul dumneavoastră


1

Preluaţi acest cod în pagina dumneavoastră:

<a href="http://www.petitieonline.ro/petitie/biblioteca_nationala_a_romaniei_cauta_casa-p57682054.html"><img src="http://farm4.static.flickr.com/3275/3280082633_5489921fc5_o.gif" width="468" height="60" alt="1" /></a>

Sau faceţi un link direct către:

http://farm4.static.flickr.com/3275/3280082633_5489921fc5_o.gif

Add a comment
Image
www.capetowndeclaration.org

Motto: „Dacă tu ai un măr şi eu am un măr şi le schimbăm între noi, atunci, eu voi avea în continuare tot un măr. Dar dacă tu ai o idee şi eu am o idee şi schimbăm aceste idei între noi atunci fiecare vom avea câte două idei” - George Bernard Shaw

Conceptul în baza căruia au pornit mişcări de amploare în întreaga lume este cel de deschidere. Este vorba despre contribuţiile fiecăruia pe domeniul său de competenţă, pentru a creşte valoarea globală a conţinutului informaţional vehiculat prin intermediul Internetului.
Să recapitulăm câţiva termeni de bază:
open source – sursă deschisă (aplicaţii al căror cod sursă poate fi examinat);
open access – acces deschis la materialele de interes ştiinţific şi academic;
open educational resources – resurse educaţionale deschise;
open learning – studiu deschis.

Ne vom opri acum la resursele educaţionale deschise, care se constituie ca un efort global de a spriji crearea de conţinut educaţional de valoare accesibil tuturor. Această iniţiativă transformată într-o adevărată mişcare de-a lungul ultimilor ani se reflectă activ şi pragmatic prin rezultatele concrete ale câtorva dintre cele mai vizibile noduri Internet. Vom enumera câteva dintre acestea pentru a oferi un punct de start bun pentru viitoarele studii:
Add a comment

EuropeanaOnlyLogo

Europeana aniversează în această lună 5 ani de existență și reușita agregării a peste 30 de milioane de resurse digitale provening din 2.300 biblioteci, galerii, muzee și arhive. Merită menționat faptul că Europeana oferă și un API prin care oricine poate accesa acest conținut vast pentru a-l valorifica.

Unul din momentele importante ar fi publicarea întregului set de date sub licență CC0 anul trecut în aceeași perioadă. Un punct care face interesul profesiei este și faptul că Europeana a influiențat în mare parte activitatea Bibliotecii Digitale a Americii prin experiența acumulată.

Este recomandabilă și citirea anunțului oficial de la: http://blog.europeana.eu/2013/11/europeana-celebrates-5-years-and-30-million-objects

Le urăm mult succes tuturor colegilor strânși sub acest efort uriaș cel puțin privit la nivel de coordonare. Felicitări colegilor de la BJ Cluj, Academia Română și CIMEC.

Add a comment

Image

Nicolae Steinhardt s-a nascut in 29 iulie 1912 in Bucuresti. Se implinesc 96 de ani de la nasterea marelui monah.  Urmeaza Liceul Spiru Haret, apoi cursurile facultatilor de Drept si Litere, terminand studiile in 1934. In 1958 este arestat de securitate alaturi de Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Vladimir Streinu, Sergiu Al-George, Păstorel Teodoreanu, Dinu Ranetti, Mihai Rădulescu, Theodor Enescu. A scris publicistica si critica literara. Constantin Noica ajunge la Manastirea Rohia, impresionandu-l aici frumusetea locurilor si biblioteca imensa. In 1978, Nicolae Steinhardt sta peste vara la Rohia, in anul  urmator mutandu-se definitiv. La manastire pune in ordine  cele peste 23.000 de volume, aranjate pe domenii, integrandu-se în viata manastirii (participa la slujbe, povatuieste pelerinii, predica), iar, în paralel,intensificandu-si activitatea literara.

Add a comment