reprezentare logo Kosson

Cum ar fi ca furnizorul tău de servicii Internet să decidă ce servicii online poţi accesa în funcţie de valorea abonamentului pe care îl plăteşti? Spre exemplu, să poţi accesa avocatnet.ro, dar să fii nevoit să plăteşti un abonament mai mare pentru a putea accesa şi Wikipedia.

Sau cum ar fi dacă furnizorul tău de servicii ar prioritiza traficul către YahooMail, care s-ar încărca mult mai repede decât Gmail, în condiţiile în care tu ai cont Gmail?

Astfel de lucruri se întâmplă de fapt astăzi. În România, spre exemplu, unele servicii de Internet mobil (cum ar fi unele furnizate de către Orange) permit “acces nelimitat” doar către anumite site-uri, în funcţie de tipul abonamentului: cu cât valoarea abonamentului este mai mare, cu atât creşte numărul de site-uri care pot fi accesate “nelimitat”. În alteţări, operatori care oferă servicii de Internet mobil, blochează aplicaţii VoIP (Voice over IP, ex. Skype), pentru că astfel de aplicaţii ar reprezenta un competitor pentru serviciile lor de telefonie.

Practici de acest gen ar putea deveni o regulă dacă nu există o dispoziţie legală care să prevadă expres ca Internetul să rămână aşa cum este acum: o reţea liberă şi nelimitată în mod artificial de furnizorii de servicii Internet.

Mai mult, la sursă: 

[sursa: http://initiativa-legislativa.avocatnet.ro/proiect/proiecte%7Cdetaliu/projectID_43/Neutralitatea-Internetului.html]

[site mamă: http://www.apti.ro/neutralitatea-internetului-amendament-lege]