reprezentare logo Kosson

Stimați colegi,

Vă aduc în atenție un efort internațional menit a ridica nivelul de atenție asupra problemelor ce țin de DRM - Digital Rights Management și cum acesta afectează viitorul lecturii și implicit al nostru ca breaslă ce trebuie să ia în considerare din ce în ce mai mult aceast aspect. {sharethis}


«Am elaborat Carta drepturilor cititorului pentru cărțile digitale ca un set de îndrumări care pot fi consultate la momentul achiziționării unei cărți digitale, o colecție de cărți digitale sau a unui dispozitiv de lecturare a cărților digitale (ebook-uri).
Sperăm, în mod deosebit, că va fi util tuturor celor care achiziționează articolele menționate pentru a fi incluse în colecțiile bibliotecii.
Ca și cititori ai operelor tipărite tradițional, suntem deja beneficiarii tuturor acestor drepturi după cum acestea nu ar trebui să ni se interzică condiționat de mediul în care lecturăm.
Carta drepturilor cititorului pentru cărțile digitale:

1. Posibilitatea de a reține, arhiva și transfera operele achiziționate
2. Posibilitatea de a crea o copie pe hârtie a operei în întregime
3. Cărțile digitale ar trebui să fie într-un format deschis (de ex. să-l poți lectura și pe computer nu numai printr-un dispozitiv)
4. Posibilitatea de a alege hardware-ul pentru a accesa cărțile (de ex. posibilitatea ca peste 3 ani de acum încolo după ce dispozitivul tău se va strica, să poți lectura cartea pe un alt hardware)
5. Informațiile personale ale cititorului să rămână confidențiale (ce, când și cum citim să nu fie înregistrat, comercializat sau ca produs de marketing)

Vă invităm la dialog și dezbatere pe acest document. A fost emis sub licență Creative Commons Attribution-ShareAlike.»

[Sursa: http://readersbillofrights.info/bill-of-rights]
{jcomments on}
Pentru cei care doresc să sprijine această inițiativă, vă rog să inserați codurile corespondente imaginilor pentru campania de promovare:

default  Împotriva DRM (189.53 kB 2011-04-05 15:16:15)  Imaginile de promovare gata pregatite doar să fie inserate în propriul site/blog


<a href="http://www.kosson.ro"><img src="http://www.kosson.ro/images/stories/LOGOS/lad_diamond_ro_bibliotecarii.jpg"/></a>

<a href="http://www.kosson.ro"><img src="http://www.kosson.ro/images/stories/LOGOS/lad_diamond_ro_autorii.jpg"/></a>
<a href="http://www.kosson.ro"><img src="http://www.kosson.ro/images/stories/lad_diamond_ro_cititorii.jpg"/></a>