Tipărire
Părinte: Prezentări
Categorie: Prezentări de proiecte
Accesări: 5685

Am primit vestea de la domna Sorina Stanca că una din propunerile României pentru competiția LoCloud „Moștenirea mea locală” a câștigat locul doi.
Domnul Bogdan Stanciu, jurnalist, a fost invitat să participe la conferința finală a proiectului LoCloud de la Amersfoort, Olanda din 5 februarie 2016.
Câteva detalii în limba engleză găsiți la acest link către pagina de știri a proiectului LoCloud: http://www.locloud.eu/News/Winners-of-LoCloud-s-My-Local-Heritage-competition

Pentru a vă ațâța curiozitatea, vă voi da câteva detalii despre eroul nostru:

Nume: Dumitru Nistor
Loc: Năsăud
Născut: 1893
Ocupație: țăran, visător, călător, apărător al coloniei germane Tsingtao, prizonier și scriitor.
Armata: Marina Imperială Austro-Ungară, SMS Kaiserin Elisabeth
Descriere: Este prins în Marea Chinei și va fi prizonier în mânăstirea budistă Himeji apoi mutat într-un lagăr pentru prizonierii germani și austrieci de la Aonogahara din Japonia. Își încheie prizonieratul în 1919. Momentul asediului este savuros redat de Dumitru: „Asediul în jurul Tsingtao-ului au durat 41 de zile, au fost lucru cu rușine din partea Japonilor, că atâta timp au mocoșit (pierdut vremea – n.r.) pe lângă un orășel. Au venit asupra lui vreo 60.000 de soldați (…) și încă și englezi ceva 5-6.000, iară noi amărâții, de toți am fost în Tsingtao ceva 5.000, cu pisici cu tot”.

semnatura Nistor Dumitru Jurnal

Dumitru Nistor prizonier de război în Japonia

Resursa contribuită se poate găsi în Europeana la http://www.europeana1914-1918.eu/ro/contributions/6191

Domnul Bogdan Stanciu prezintă aventurile lui Dumitru Nistor în articolul pe care-l puteți citi în pagina de la următorul link: http://revistasinteza.ro/extraordinarele-aventuri-ale-soldatului-nistor/

Pentru alte contribuții ale Bibliotecii Județene „Octavian Goga” din Cluj, vă invit să parcurgeți și conținutul următoarelor pagini:
http://www.bjc.ro/new/index.php?contributia-romaneasca-la-biblioteca-digitala-europeana/
http://www.bjc.ro/new/index.php?locloud

Pentru că eroul nostru era și un talentat desenator, să invit să luați contact cu o mică selecție de ilustrații:

 6191.70070.original6191.70127.original6191.70103.original6191.70091.original