reprezentare logo Kosson

Modele, standarde, recomandări

Această categorie conține materiale care vor da o dimensiune a eforturilor de ordonare a practicilor privind constituirea, agregarea, prezervarea și diseminarea obiectelor digitale.

Learning Object Metadata este un model de date.
Aceste date descriu un obiect de învățare și resurse digitale similare folosite în sprijinul învățării.
Scopul primar este cel de asigurare a reutilizării obiectelor de învățare. Suplimentar, implementarea unui astfel de standard vine în sprijinul unei regăsiri și căutări ușoare.

Add a comment

traducere de Constantinescu Nicolaie după http://dublincore.org/documents/abstract-model/, iulie 2018. Descarcă-l: default Dublin Core Metadata Initiative Abstract Model (122 KB)

  
Creator: Andy Powell
  Eduserv Foundation, UK
Creator: Mikael Nilsson
  KMR Group, CID, NADA, KTH (Royal Institute of Technology), Sweden
Creator: Ambjörn Naeve
  KMR Group, CID, NADA, KTH (Royal Institute of Technology), Sweden
Creator: Pete Johnston
  Eduserv Foundation, UK
Creator: Thomas Baker
  DCMI
Data publicării: 2007-06-04
Identificator: http://dublincore.org/documents/2007/06/04/abstract-model/
Înlocuiește: http://dublincore.org/documents/2005/03/07/abstract-model/
Înlocuiește: http://dublincore.org/documents/2007/04/02/abstract-model/
Este înlocuit de: Not applicable
Ultima versiune: http://dublincore.org/documents/abstract-model/
Starea documentului: Aceasta este o Recomandare DCMI
Descrierea documentului: Acest document descrie un model abstract pentru metadatele Dublin Core.

1. Introducere

Acest document specifică un model abstract pentru metadatele Dublin Core. Scopul principal al acestui document este de a specifica componentele și constructele utilizate în metadatele Dublin Core. Definește natura componentelor utilizate și descrie modul în care acele componente sunt combinate pentru a crea structuri informaționale. Acesta oferă un model informațional care este independent de orice sintaxă de codare specială. Un astfel de model informațional ne permite să înțelegem mai bine tipurile de descrieri pe care le codificăm și facilitează dezvoltarea unor mai bune corelări și traduceri de sintaxă încrucișată.

Acest document vizează în primul rând dezvoltatorii de aplicații software care folosesc metadatele Dublin Core, persoanele implicate în elaborarea de noi instrucțiuni de codificare a sintaxelor pentru metadatele Dublin Core și pentru cei care dezvoltă profiluri de metadate pentru aplicații bazate pe vocabularele DCMI sau alte vocabulare compatibile.

Modelul abstract DCMI se bazează pe activitatea desfășurată de consorțiul World Wide Web Consortium (W3C) privind Resource Description Framework (RDF) [RDF, RDFS]. Utilizarea conceptelor din RDF este rezumată mai jos în Secțiunea 5.

Modelul abstract DCMI este reprezentat aici folosind diagrame de clasă UML [UML]. Cititorii care nu sunt familiarizați cu diagramele de clasă UML ar trebui să rețină că liniile care se termină într-o săgeată bloc trebuie citite ca fiind „este” sau „este o” (de exemplu, „o valoare este o resursă”) și că liniile care încep cu un bloc diamant trebuie citite „conține un” sau „are un” (de exemplu, „o declarație conține un URI de proprietate”). Alte relații sunt etichetate corespunzător. În acest document, cuvintele și expresiile redactate în cursive sunt definite în Secțiunea 7, Terminologie.

Add a comment
Identificator:     http://dublincore.org/documents/2012/06/14/dces/
Înlocuiește:     http://dublincore.org/documents/2010/10/11/dces/
Ultima versiune:     http://dublincore.org/documents/dces/
Data emiterii:     2012-06-14
Starea documentului:     Aceasta este o Recomandare a DCMI.
Descrierea documentului:     Acest document oferă o referință pentru Setul de Elemente Nucleu Dublin Core, versiunea 1.1. Pentru documentație mai detaliată și legături către istoricul versiunilor, consultă documentul „Termenii de metadate DCMI”.

Introducere

Setul de Elemente de Metadate Dublin Core este un vocabular cu cinsprezece proprietăți pentru utilizarea în descrierea resurselor. Numele „Dublin” are ca origine un atelier ținut în 1995 la Dublin, Ohio; „nucleu” pentru că elementele sale sunt largi și generice, utilizabile pentru a deschise o gamă variată de resurse.

„Dublin Core” constituit din cinsprezece elemente descrise în acest standard, face parte dintr-un set mai larg al vocabularelor pentru metadate și specificațiilor tehnice gestionate de Inițiativa pentru Metadatele Dublin Core - Dublin Core Metadata Initiative (DCMI). Setul întreg al vocabularelor, Termenii de metadate - DCMI Metadata Terms [DCMI-TERMS], includ seturi de clase pentru resurse (incluzând Vocabularul pentru tipologie al DCMI - DCMI Type Vocabulary [DCMI-TYPE]), scheme de codare pentru vocabular și schemele de codare a sintaxei. Termenii din vocabularele DCMI sunt meniți a fi utilizați în combinație cu termenii din alte vocabulare compatibile în contextul diferitelor profiluri de aplicații și pe bazele Modelului Abstract DCMI DCMI Abstract Model [DCAM].

Toate modificările asupra termenilor din Setul de Elemente începând cu 2001, au fost revizuite de Consiliul pentru Utilizare DCMI în contextul Politicii pentru Domenii - DCMI Namespace Policy [DCMI-NAMESPACE]. Politica privind domeniile de nume (namespace), descrie cum termenilor DCMI le sunt atribuiți Identificatori Unici pentru Resurse Uniform Resource Identifiers (URIs), limitând aria modificărilor editoriale care ar putea fi făcute privind etichetelor, definițiilor, precum și a comentariilor privind utilizarea, care sunt asociate cu termenii DCMI existenți. Add a comment

dcmi logo

Titlu: Termeni de Metadate DCMI
Creator: Consiliul pentru Utilizare DCMI
Identificator: http://dublincore.org/documents/2012/06/14/dcmi-terms/
Data emiterii: 14-06-2012
Ultima versiune: http://dublincore.org/documents/dcmi-terms/
Înlocuiește: http://dublincore.org/documents/2010/10/11/dcmi-terms/
Traduceri: http://dublincore.org/resources/translations/
Starea documentului: Aceasta este recomandare a DCMI.
Descriere: Acest document este o specificație la zi pentru toți termenii de metadate gestionați de Dublin Core Metadata Initiative, fiind incluse proprietățile, schemele pentru codarea vocabularelor, schemele pentru codarea sintaxei și clasele.

Cuprins

Introducere și definiții
Proprietăți ale domeniului de nume (namespace) /terms/
Proprietăți ale domeniului de nume (namespace) /elements/1.1/
Scheme de codare a vocabularului
Scheme de codare a sintaxei
Clase
Vocabular DCMI pentru tipuri
Termeni legați de Modelul Abstract DCMI

Add a comment

Institute of Museum and Library ServicesAcest cadru oferă o perspectivă asupra marilor componente și activități pe care le implică crearea de colecții digitale bune și oferă un cadru pentru identificarea, organizarea și aplicarea cunoștințelor și resurselor existente pentru a sprijini dezvoltarea de practici solide în ceea ce privește crearea și gestionarea de colecții digitale bune. Acest document are două direcții de audiență: organizațiile de patrimoniu cultural care plănuiesc proiecte care vizează crearea de colecții digitale și organizații de finanțare care doresc să încurajeze dezvoltarea de colecții digitale bune.

Acesta este cea de-a treia ediție - 2007

Acest document important este pe cale de a fi revizuit: http://blogs.loc.gov/digitalpreservation/2012/10/revisiting-nisos-a-framework-for-building-good-digital-collections/#comment-9128

Add a comment