reprezentare logo Kosson

Conferinte & Prezentări

Anual se desfășoară foarte multe conferințe dedicate prezervării digitale. Vom prezenta cele mai importante iar acolo unde vor fi găsite prezentări de maxim interes și este permis, le veți găsi și aici.

Care e semnificația unei biblioteci pentru așa-numiții „nativi digitali“? Ce poate oferi o bibliotecă în epoca digitală? În ce măsură se poate afirma o bibliotecă în lupta cu motoarele de căutare online? Acestea au fost doar unele dintre întrebările cheie specifice domeniului abordate de reprezentanții bibliotecilor și arhivelor din Germania, Ungaria, Polonia și România prezenți la conferința care a avut loc din 16 până în 19 septembrie 2019 la Academia Evanghelică Transilvania ( http://eas.neppendorf.de/?page_id=2908).La fiecare doi ani are loc conferința participanților Catalogului Rețelei Bibliotecilor (VOE) și a Grupului de Acțiune al Bibliotecilor și Colecțiilor Istoriei și Culturii Germane din Europa de Est . După Plzeň/Republica Cehă (2015) și Katowice/Polonia (2017), Centrul de Întâlniri și Conferințe „Hans Bernd von Haeften”  al Academiei Evanghelice Transilvania (Sibiu/România) a avut onoarea de a fi gazda conferinței științifice „România în focus. Resursele peisajului cultural transilvănean în Germania și în Europa de Est. 20 de ani de la apariția Catalogului Rețelei Bibliotecilor din Europa de Est (VOE)”.

Biblioteca „Martin Opitz” a organizat această conferință în cadrul Grupului de acțiune al Bibliotecilor și Colecțiilor Istoriei și Culturii Germane din Europa de Est în colaborare cu Academia Evanghelică Transilvania, cu Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch” al Bisericii Evanghelice C.A. din România și cu Referenta pentru Cultura a Transilvaniei a Ministerului Culturii din Germania.

 

Add a comment

Afiș drepturi de autor. Întalnire Iunie 2016, Bucuresti [ANBPR, APTI, KOSSON]La data de 29 iunie, 2016 s-a dezbătut la Impact Hub reforma drepturilor de autor inițiată la nivel european. Întâlnirea a fost organizată de Asociația pentru tehnologie și internet și Asociația bibliotecarilor și bibliotecilor publice din România și a fost moderată de Bogdan Manolea (APTI).

Tematicile abordate au fost: drepturi auxiliare (ancillary copyright), dreptul la panoramă, blocarea conținutului pe criterii geografice (geoblocking).

Aceste teme sunt cele pentru care Comisia Europeană dorește să găsească o abordare armonizată la nivelul tuturor statelor membre. În acest sens, la data de 15 iunie s-a încheiat o perioadă de strângere a opiniilor tuturor celor interesați de procesul de reformă.

În sprijinul și pentru stimularea dezbaterii mai departe, a fost pregătit un formular care poate fi accesat de aici: Opinie privind reforma drepturilor de autor. Toți cei interesați sunt invitați să-și aducă contribuția.

Add a comment