reprezentare logo Kosson

Restitutio

Această secţiune are ca scop gruparea materialelor ce restituie publicului larg mărturii culturale româneşti prezentând aspecte mai mult sau mai puţin cunoscute.

SP01

Sub titlul SAVOIR POUVOIR. LES BIBLIOTHEQUES DE L’ANTIQUITÉ Á LA MODERNITÉ, a apărut al 29-lea volum din seria "Recherches sur les rhétoriques religieuses", la editura Brepols, care reunește textele a cincisprezece comunicări științifice susținute în cadrul colocviului internațional desfășurat la Strasbourg și Mulhouse. Acesta se structurează în următoarele trei capitole:
1. Clădire-simbol, clădire-reper: biblioteca în cetate, mediul său urban, decorul, amenajarea
2. Puterea intelectuală a bibliotecilor, evoluția lectoratului și a practicilor, funcția locului
3. Biblioteca percepută ca bază a unei puteri sau contra-puteri: aspecte juridice sau religioase, patrimoniu și colecții, oameni de știință de putere

Autori:

- Christophe Didier, director general adj., Biblioteca Națională Universitară, Strasbourg
- Maria Luisa E. Lopez-Vidriero Abello, director, Biblioteca Palacio Real, Madrid
- Andrea de Pasquale, director general, Biblioteca Nationale Centrale, Roma
- Dominique Charpin, profesor Collège de France, Paris
- Yves Lehmann, profesor, Universitatea din Strasbourg
- Robert Bedon, profesor emerit, Universitatea din Limoges
- Stavros Lazaris, cercetător CNRS
- Gilbert Fournier, inginer-cercetător CNRS-IRHT
- Aude Lehmann, conf. univ. dr. HDR, Universitatea de Mulhouse
- Marilina Gianico, ATER, Universitatea din Mulhouse
- Istvàn Monok, director general al Bibliotecii și Arhivelor Academiei de Științe, Budapesta, profesor Universitatea din Szeged
- Doina Hendre Biro, conservator al Bibliotecii Batthyaneum Alba Iulia
- Frédéric Barbier, director de cercetări al CNRS și director de studii al EPHE
- Pierre Casselle, director al Bibliotecii Primăriei orașului Paris
- Yan Sordet, director al Bibliotecii Mazarine, membru al Centrului Jean Mabillon (Ecole Nationale des Chartes, Université PSL)

Add a comment

Căutând o ilusAnastasie Crimca Copertatrație plăcută și apropiată spiritului sărbătorilor, am valorificat conținutul lucrării intitulate „Anastasie Crimca” de Dr. G. Popescu Vîlcea publicată de Editura Meridiane, colecția „Manuscris” în anul 1972 la București. Acesta este un bun prilej din a recupera operele reprezentate de miniaturile și anluminările școlii înființate de Mitropolitul Anastasie Crimca la debutul secolul 17 al mileniului trecut. Majoritatea informațiilor prezentare își au originea în lucrarea mai sus menționată.

În 1602, Mitropolitul Anastasie Crimca zidește cu ajutor prima ctitorie: biserica Schitului Dragomirna. Urmează Biserica Mare cu hramul Pogorârea Sfântului Duh, care se va sfinți în 1609.
Ctitoria Dragomirnei atrage interesul prin bogăția miniaturilor care au îmbogățit manuscrisele copiate sau elaborate în acest centru de cultură.
Stau mărturie mărturie nouă manuscrise cu miniaturi (șapte în colecțiile muzeului Dragomirna, unul la Academia Română pe care l-am găsit în colecția Byzantion http://byzantion.itc.ro/web/Skazanie-d%C4%95anii-Apostol%C4%A9skyh-napisanyh-Luko%C7%AB-evangelistom%C5%AD/ApostolilustratieD%C4%95ania-sv%C4%99tyh-Apostol%C5%ADFrontispiciu-poarta-din-cordaje-si-cercuri-481) și unul care este la Viena.Manastire nord est 3 - Imagine prluată de pe Wikipedia
Școala de miniatură de la Dragomirna modifică Tetraevangheliarul punând în locul Sfântului Evanghelist Matei scena Înălțării Domnului (muzeul Dragomirna inventar 1/1934). O altă despărțire de tradiție este arhitectura, cetățile moldovenești înlocuind fondul antic.

Add a comment

Cum ai putea merge la Sibiu fără „trage o tură” pe la muzee?! Imposibil! Iar când o faci e bine să ai niște mici rezerve financiare pentru ceea ce ai putea cumpăra pentru hrana sufletului. Pentru cei care se bucură de răcoarea unei poale de pădure sau de căldura târgului în tihna căminului, vă propun lucrarea domnului Constantin Ittu, Bibliotecar și Cercetător al Muzeului Brukenthal.

Am să vă las în compania gândurilor din introducerea lucrării și vă invit să o achiziționați pentru a descoperi încă o dată un colț al culturii românești transilvănene.

Add a comment

Add a comment

BibliologieSiPatrimoniuCulturalNationalCarteRomaneascaVecheInImperiulHapsburgicCropAm participat la Universitatea din Alba Iulia, la Conferința organizată în cadrul Proiectului Cartea româneasca veche în Imperiul Habsburgic (1691-1830). Recuperarea unei identitati culturale. Lucrarile s-au desfășurat în așa-numitul Palat Apor. Deschiderea conferinței a fost oficiată de dna. Prof. univ. dr. Eva Mârza, coordonatoarea proiectului și de Rectorul Univ. Alba Iulia. Așa cum a a devenit deja o obișnuiță, au urmat mai multe lansări de carte:

  • una despre iluministul sibian Vasile Aaron – autori Ioan-Nicolae Popa și Liliana Popa;
  • alta editată de Laura Stanciu și Cosmin Popa-Gorjanu: Tranylvania in the Eighteenth Century. Aspects of regional identity (pe care am adus-o la Iași, și am dat-o la BCU „Mihai Eminescu” – împreună cu volumele pe 2013 ale revistei APULUM, Seria Historia & Patrimonium și Arheologica et Antropologica – pe care colegii de la Muzeul Unirii din Alba Iulia m-au rugat să le iau cu mine și să le duc);
  • Repertoriul tipografilor, gravorilor, patronilor, editorilor cărților românești – coordonat de dna. prof. univ. dr. Eva Mârza și ajuns la a doua ediție;
  • Fațete iluministe: Scoala Ardeleană – a prof. Ioan Chindriș și Niculina Iacob, lansată în lipsa autorilor.
  • Revista TRANSILVANIA, nr. 5-6, 7 și 8 pe 2013 (în nr. 5-6 și 7 s-au publicat și lucrările de anul trecut ale Conferinței).

A urmat apoi conferința propriu-zisă, în două secțiuni:
Cartea românească veche în Imperiul Habsburgic (1691-1830) – pe care am moderat-o eu în cea de a doua zi, și
Secolele XVI-XVII în lumea cărții și tiparului european – care trebuia moderată de dna Elena Tirziman, care, însa, nu a reusit să ajungă.
Programul și rezumatele lucrărilor pot fi văzute in atașament.

default  Cartea românească veche în Imperiul Habsburgic (1691-1830) - program (1.07 MB)

În ce mă priveste - Dr. Elena Chiaburu, am vorbit despre Relațiile dreptului bisericesc cu istoria cărții românești vechi – cenzura, o temă care face parte dintr-o preocupare mai amplă a mea și este o continuare a celei pe care am susținut-o anul trecut tot la Alba Iulia. Anul trecut am exemplificat cazul cărților furate și găsite în diverse împrejurări, iar anul acesta m-am referit la unul dintre aspectele cenzurii medievale: condamnarea publică a cărților.

Add a comment

Este anul 2002 și studenții de la Bibliologie și Științele Informării au plecat într-o călătorie de studii. Având încurajarea doamnei profesor Cristina Popescu cu ocazia Zilelor Porților Deschise din Universitatea București, am considerat că ar fi un sunet din trecut interesant aducând în gânduri acele superbe zile de toamnă petrecute în cele mai frumoase orașe transilvănene. Iată cum suna „Argumentul” materialului izvorât ca urmare a acestei călătorii. Consider că și acum toate afirmațiile sunt valabile, chiar dacă poartă glasul unui student naiv (iertați fraților și limba chinuită pe ici, pe colo) :{sharethis}

„Pentru cã, oricare efort făcut trebuie justificat și pentru că fiecare dintre noi cei care au participat la călătoria de documentare și-au dorit ceva care sã le aducã aminte de momente, imagini, informații, în fapt de repere pentru planuri de viitor, s-a nãscut ideea unui mic ghid informativ.
Lucrarea de față nu își propune tratarea la nivel de studiu al spațiului cultural și cãrturãresc transilvãnean, ci își dorește sã puncteze informal reperele unui spațiu care, din pãcate, este din ce în ce mai puțin accesibil studenților datoritã impedimentelor de natură materialã. Add a comment

Sunt multe, nespus de multe gânduri care năvălesc deodat' atunci când numele lui Caragiale iese din grosul cotidian al cauzelor celor mai bune scrieri ale sale și ajunge drept în ochi prin cifre rotunde. Da, cifrele rotunde cer ceva, nu-i așa? Simțim nevoia să ne reamintim, simțim nevoia să reluăm un dialog.

Privind la domnul Caragiale, acest viu din fiecare articulație românească, nu poți să nu reflectezi și din colțul propriei poziții... câți dintre voi nu merg pe stradă, privesc la un post de televiziune sau se află într-un context social anume și inconștient identifică un Trahanache, un Farfuridi, iar din ce în ce mai des armate de Dandanachi!? {sharethis}

Cât ne privește pe noi, breasla noastră cum s-ar zice, care este admirabilă, e sublimă, dar...  cred că e o zi a sărbătorii dar și a unei penitențe interioare. Să ne bucurăm că avem pe Caragiale, că radiografiile abundă în scrierile sale în contexul operei sale îngemănată cu a multor altora din epocă, dar în noi să luăm un sac de cenușă. Să tăiem cele mai urâte lucruri pe care știm că le avem în noi și râzând cu aspirația mai binelui să turnăm sarea și cenușa.
Add a comment
 
Astăzi, 1 Decembrie 2012, specialiștii domeniului științelor informării din Comunitatea Kosson (www.kosson.ro), împreună cu partenerii săi oferă românilor peste 100 de resurse dedicate Războiului pentru Întregirea Neamului și Marii Uniri prin noua colecție digitală Nostrum Monumentum - http://memoria.kosson.ro.
Nostrum Monumentum este o colecție care are scopul să adune cât mai multe mărturii despre trecutul și prezentul României. Toate resursele se bucură de libertatea de reutilizare și difuzare prin licențe libere. În acest mod înțelegem să punem la dispoziția tuturor celor interesați resurse libere și documentate pentru a lărgi baza documentară și cunoașterea.
 
Echipa Nostrum Monumentum
 
Nostrum Monumentum
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Add a comment
O altă veste bună: un portal dedicat istorie locale și prezervării acesteia. Deocamdata este un vas frumos și armonios construit care abia așteaptă să primească contribuțiile voastre. În continuare las echipa proiectului să-și spună cuvântul:
Proiectul Istoria locală@biblioteca ta publică s-a născut din dorinţa firească de a valorifica colecţiile care conţin documente de istorie locală, de a oferi această posibilitate şi altor parteneri, biblioteci sau alţi păstrători de astfel de documente (arhive, muzee etc) şi de a pune totul la dispoziţia celor care sunt interesaţi să cunoască mai îndeaproape trecutul.

Acest site nu este doar o bază de date de obiecte digitale, ci se doreşte a fi o culegere de informaţii care combină text şi multimedia pentru folosinţa tuturor. La creşterea ei pot contribui instituţii (biblioteci, muzee, arhive etc), dar şi persoane fizice care deţin date utile în procesul cunoaşterii istoriei locale şi orice solicitare de a contribui cu informaţii la acest site va fi luată în considerare cu multă seriozitate.

Add a comment

Cel mai de preț avut este timpul iar neostenita asta curgere nu mai are răbdare cu ocupații care altă dată erau esențiale pentru transmiterea cunoașterii.
Lumea s-a industrializat, alergăm mai puțin să ne documentăm, chiar suntem scufundați și atacați zilnic de informația pe care un om al vechimii ar fi absorbit-o în decenii. Din când în când e necesară o retragere în tiparul mai puțin alergat, cel care asigură o armonie cu lucrurile care transmit, produc sau exprimă cunoașterea.

Poate în momentele cele mai tihnite ale sărbătorilor ar fi de preferat să facem câte un salt peste carte sau alt suport și să „luăm lucrurile în mână” stabilind un exercițiu atât de util sănătății mintale. De câte ori nu ați simțit că fără a scrie lucrurile pe care le învățați, nu aveți mulțumirea că ați și înțeles pe deplin?! Sau și mai simplu, de câte ori nu schițăm tot felul de „opere de artă” în timp ce vorbim la telefon?{sharethis}
Aceste sunt mici trucuri mnemotehnice pe care le simțim conștient sau nu necesare desfășurării oricărui proces cognitiv.

Add a comment

RRI - CULTURA ROMANA ACASA SI IN LUME (invitat dna Hermina Anghelescu; moderator Carmen Sandulescu)

{ogg}HerminaAnghelescuInterviuRRIOct2012{/ogg}

Add a comment

Subcategorii

Momente din cultura scrisă a României

Momente din viața cărturarilor, a celor care au trudit pentru a crește universul de informații și cultură a României.

Cărturari de seamă ai României.

Această categorie va găzdui articole care oferă o mărturie sonoră sau audiovizuală a diferitelor momente importante ale breslei.