reprezentare logo Kosson


ImageIn 15 ianuarie 2008 se împlinesc 158 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. Cu aceasta ocazie, Eugen Simion, fostul preşedinte al Academiei Române va lansa la sediul Bibliotecii Academiei Române 12 volume de manuscrise în care sunt prezentate şapte manuscrise inedite.

Volumele au fost tipărite la tipografia Monitorului Oficial, fiind publicate la iniţiativa Fundaţiei Naţionale pentru Artă şi Ştiinţă, conduse de Eugen Simion, şi a Bibliotecii Academiei Române. Fiecare volum este însoţit de un CD cu imaginea originală a manuscrisului. O parte din aceste exemplare vor fi transmise gratuit şi în bibliotecile din tara, cat şi din Bucureşti.  Manuscrisele lui Eminescu au fost donate de Titu Maiorescu, Academiei în 1902, fiind legate în 45 de caiete.

Cel mai mare sustinator al lui Eminescu a fost Titu Maiorescu care l-a îndemnat să-şi susţină doctoratul în filozofie, pentru ca la întoarcerea în ţară să poată fi numit profesor universitar. M. Eminescu a mai fost bibliotecar, sufleur, copist si a avut chiar un rol  secundar la premiera piesei lui B .P. Hasdeu Răzvan şi Vidra, a teatrului Bossel din Bucureşti.

Opera lui M. Eminescu cuprinde poezii, proza, publicistica, traduceri filozofice,istorice  şi stiintifice.

Atasam numirea în functia  de subbibliotecar a lui Eminescu : 

 [NUMIREA ÎN FUNCTIA DE SUBBIBLIOTECAR]
 
Bucuresti, In 26 sept. 1884
MINISTERUL CULTELOR
SI AL
INSTRUCTIUNII PUBLICE
 
Nr. 10875
 
 
Domnul Director,
 
Domnul A. Filipide demisionând din postul de subbibliotecar, am onoare a vã notifica cã s-a numit în locu-i prin Înaltul decret al M. S.

Regelui, N-o 2532 din 24 curent, domnul Mih. Eminescu, absolvent al Facultãtii de filozofie din Viena, fost revizor scolar.
Primiti, domnule director, asigurarea deosebitei mele consideratiuni.
 
p. Ministru Gr. Tocilescu
p. Sef Divizie I. Vlãdoianu
Domnului Director al Bibliotecii Centrale din Iasi
 
BCU Iasi, Acta corespondentilor pe anul 1884, dosar 1/1884, f 91
 
 
[DECIZIA DE NUMIRE ÎN FUNCTIA DE SUBBIBLIOTECAR]
 
Bucuresti, 29 septembrie
 
Ministerul Cultelor si Instrucþiunii Publice
 
Prin decretul regal cu N-o 2532 din 24 septembre 1884, dupã propunerea fãcutã de d. ministru secretar de stat la Departamentul Cultelor si

Instructiunii Publice prin raportul N-o 10 519 d. M. Eminescu, absolvent al facultãtii filozofice din Viena, s-a numit în postul de

subbibliotecar al Bibliotecii Centrale din Iasi în locul d-lui A. Philippide, demisionat.
 
MO, nr. 142, 30 sept./12 oct. 1884, p. 3233.