reprezentare logo Kosson

Wikipedia Library owl.svg

8 motive pentru care Wikipedia contează pentru bibliotecari

1. Wikipedia este locul în care membrii comunității voastre își încep căutarea

Wikipedia este accesată de peste 8000 de ori pe secundă și are peste 500 de milioane de vizitatori în fiecare lună. Și nu vin pentru a face concursuri cine știe câștigă; studiile indică faptul că specialiștii care lucrează în clinici (incluzând și doctorii) și profesorii din universități, de multe ori își pornesc cercetările cu Wikipedia.

2. Wikipedia este locul unde se fac descoperiri

Wikipedia nu doar condensează cunoașterea, o și citează. Referințele bibliografice extinse ale Wikipediei o face să fie pe poziția a zecea în topul celor care fac referințe prin CrossRef DOI pe internet. De cele mai multe ori cercetarea modernă pornește cu o căutare pe Google, aterizează pe un articol Wikipedia și se termină cu una din resursele citate.

3. Wikipedia este un instrument de cercetare util

Politicile privind posibilitatea de verificare și cea a Punctului de vedere neutru al Wikipediei necesită ca voluntarii să reprezinte și să citeze toate opiniile cu greutate ale unui anumit subiect. Wikipedia nu reprezintă doar „faptele” nucleu ale unui subiect, ci și o varietate de perspective cheie necesare pentru a dobândi o înțelegere critică a unui subiect.

4. Utilizarea Wikipediei înseamnă și aprofundarea culturii digitale

Wikipedia are toate meritele și părțile slabe ale unei resurse online: instruirea membrilor comunității în a evalua și cântări Wikipedia, înțelegerea felului cum se construiește și cântărirea calității informației, le oferă o abilitate pe care o pot exercita pentru orice resursă pe care o folosesc în propriile cercetări.

5. Wikipedia este „free”

Spre deosebire de bazele de date scumpe cu acces restricționat, conținutul este liber accesibil pentru oricine să folosească, reutilizeze sau să facă adaptări. Acest lucru înseamnă că membrii comunității pot accesa repede și ușor Wikipedia de oriunde fără plată sau autentificare. Acest lucru înseamnă că membrii comunității o folosesc foarte mult.

6. Wikipedia are loc pentru comunitatea voastră

Spre deosebire de alte opere de referințe, Wikipedia nu are limite privind cine poate participa. Istoria propriei comunități, figurile notabile și colecțiile importante sunt parte din enciclopedie și nu ai nevoie de un doctorat pentru a participa și distribui acea cunoaștere.

7. Wikipedia nu este singura resursă pe „Wikipedia”

Wikipedia conține mii de imagini licențiate pentru a putea fi libere și reutilizate, fiind găzduite în depozitul pentru materiale media de la Wikimedia Commons. Wikipedia are alte proiecte surori așa cum este WikiSource, care oferă texte din domeniul public și WikiQuote, o bază de date cu citate.

8. Voluntarii Wikipedia îi iubesc pe bibliotecari!

Știai că anual comunitatea Wikipedia are un eveniment numit „Wikipedia iubește bibliotecile”?

Wikipedienilor le pasă de informație, acuratețe și sursele care o suportă. Recunoaștem că bibliotecarii sunt aliații noștri naturali în cercetarea și distribuirea cunoașterii.

8 moduri prin care bibliotecarii se pot implica în Wikipedia

1. Contribuie cu experiența personală privind referințele bibliografice

Știai că Wikipedia are un birou public de referințe bibliografice? În fiecare zi, sute de persoane pun întrebări despre cum face cercetarea. Profesioniștii de referințe pot practica sau își pot demonstra abilitățile ajutând publicul în același timp.

http://enwp.org/WP:RD

2. Adăugați informații și citări din colecțiile voastre

Wikipedia funcționează pe baza referințelor! De ce să nu adăugăm noi informații și referințe la un anumit subiect data următoare când ajuți un membru al comunității cu cercetarea unei anumite teme? Sau instruiești proprii studenți, interni și personal pentru a actualiza wikipedia cu informații pe care le gestionezi.

http://enwp.org/WP:TWL/CP

3. Organizează ateliere „Wikipedia ca punct de pornire”

Wikipedia oferă o platformă excelentă pentru instruirea studenților de toate vârstele privind cum să evalueze sursele, să găsească cercetări utilizând referințe bibliografice și cum să găsească acele surse prin intermediul bibliotecii proprii. Poți porni prin a-i instrui bazele culturii informaționale.

http://enwp.org/WP:DLG

4. Ține un Editathon

Editarea Wikipediei implică cercetare și scriere pe un anumite subiecte. Care este cea mai bună cale pentru a implica membrii comunității și personalul cu propriile resurse alta decât a-i instrui cum să acceseze resursele din biblioteca proprie în timp ce editezi Wikipedia? Sute de editathon-uri au testat modelul.

http://editathon.org/

5. Ajută Wikipedia să „cucerească propriul oraș”

Evenimentele „WikipediaTakes” sunt concursuri de fotografie care implică voluntarii din comunitățile locale. Documentați propria comunitate locală pentru ca data viitoare atunci când cineva face o căutare data viitoare, va găsi imagini de înaltă calitate să se potrivească articolelor.

https://enwp.org/WP:Wikipedia_Takes_Your_City

6. Folosește Wikipedia pentru panotarea expozițiilor

Comunitatea Wikipedia oferă un serviciu gratuit numit QRpedia care îți permite să construiești coduri multilingve scanabile cu telefonul care directează automat cititorii către paginile Wikipedia pentru subiectele acoperite de colecția proprie.

http://qrpedia.org/

7. Încurajează profesorii să incorporeze Wikipedia în materialele de curs

Wikipedia poate fi mai mult decât un instrument pasiv de cercetare. Știați că în fiecare semestru sute de profesori și învățători îi pun pe proprii elevi să editeze Wikipedia în loc să redacteze o lucrare standard? Extinderea globală și comunitatea activă fac trnaformă temele în recompense.

https://enwp.org/WP:WEP

8. Donează imagini

Biblioteca proprie și comunitatea locală au un număr considerabil de elemente de patrimoniu, fie că sunt texte, imagini sau multimedia. Dacă le încărcați pe Wikipedia, puteți ajuta la ilustrarea celei mai mari opere de referință și puteți partaja conținutul cu întreaga lume. https://commons.wikimedia.org/

Puteți face chiar mai multe ca bibliotecă de cercetare!

Vedeți: http://enwp.org/WP:TWL/UNILIB

wikipedialibrary.org Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Documentul a fost tradus după originalul de la următorul link: https://en.wikipedia.org/wiki/File:OfflineLibrarian8-8Onesheet.pdf

Documentul în limba română poate fi descărcat și de pe depozitul local de la default Wikipedia pentru bibliotecari - 8 motive (34 KB)