reprezentare logo Kosson
{xtypo_dropcap}A{/xtypo_dropcap}cum 20 de ani (1991), pe 6 august la CERN era publicată prima pagină web din istoria scurtă dar tumultoasă a acestui mediu de comunicare. Adresa acestui debut era info.cern.ch pe un server ce rula pe o mașină NeXT. Pentru mai multe detalii, vă rog să accesați http://www.kosson.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=228%3Aworld-wide-web-la-20-de-ani-la-multi-ani&catid=46%3Aevenimente-in-focus&Itemid=53&lang=ro

Acum, vă aduc cu multă bucurie o contribuție pentru a onora memoria începuturilor: Cool URIs în limba română. Dar ce sunt acelea URI-uri cool sau mișto sau faine sau „tari” sau „beton” sau „marfă”? {sharethis}

Pentru a înțelege necesitatea de a înțelege aceste aspecte legate de aspecte mai intime ale modului în care sunt accesate resursele electronice, trebuie să înțelegeți că vine un val foarte repede peste breasla noastră care va transforma radical BAZA meseriei. Dincolo de vocea cavernoasă care spune acest lucru așez spre cunoaștere RDF-ul. RDF este acronimul pentru Resource Description Framework.

Ce este RDFRDF este un limbaj pentru reprezentarea informației despre resursele din World Wide Web. Este menit îndeosebi pentru a reprezenta metadatele despre resursele Web cum ar fi titlul, autorul și data modificării unei pagini web, drepturile de autor și informațiile de licențiere asupra unui document web sau programul după care sunt disponibile unele resurse partajate.

Și acum vă invit să rețineți următorul aspect important:
{xtypo_alert}RDF este gândit pentru situații în care această informație trebuie să fie procesată de aplicații mai curând decât pentru a fi afișată oamenilor. RDF oferă un cadru comun pentru exprimarea acestei informații pentru a fi vehiculată între aplicații fără pierderea înțelesului.{/xtypo_alert} REȚINEȚI VĂ ROG ACEST ASPECT!

Întrebarea logică pe care mulți o veți pune este: bun, și ce treabă are meseria mea cu așa ceva? Chiar trebuie să știu eu despre asta? Asta e treaba informatizării, eu am doar treabă cu organizarea și dezvoltarea colecțiilor pentru a-mi ajuta utilizatorii.
Unde se întrevede amăgirea pentru cei care vor avea aceste întrebări pe buze este la răspântia cu adevăratele nevoi ale utilizatorului de mâine. Și mai clar spus este că încă nu există conștientizarea cu gravitatea ce ar putea mișca chiar cu frică breasla pentru a vedea cum poate fi creat CONTEXUL integrant al resurselor existente cu cele viitoare sub toate formele sale.Ei, RDF-ul are menirea de a lansa cursa pentru realizarea acestui CONTEXT prin apropierea de realitate palpabilă a Web-ului Semantic.

Resource Description Framework RDF permite utilizatorilor să descrie deopotrivă documente web și concepte din lumea reală — oameni, organizații, subiecte, lucruri — într-un mod care permite procesarea pe computer. Publicarea unor astfel de descrieri pe Web creează Web-ul Semantic.
Vă invit pe cei mai curioși dintre dumneavoastră să citească mai departe un document important pentru a înțelege ce este acela un Cool URI, la ce folosește, cum arată și ce prefigurează utilizarea lor.

În încheiere aș dori să vă pun întrebările următoare:

Ați dori să participați la un curs dedicat resurselor electronice?

Ați achiziționa un material explicativ într-un limbaj accesibil dedicat resurselor electronice? (menționați și cât ați fi dispuși să cheltuiți pentru acesta).

Vă rog să folosiți sistemul de comentarii pentru a răspunde.