Tipărire
Părinte: UE
Categorie: Proiecte UE
Accesări: 3409

Astăzi a lost lansat DigCurV, un proiect finanţat de Comisia Europeană prin programul Leonardo da Vinci pentru a stabili un cadru curicular de formare profesională în administrarea digitală. {sharethis}

Sectorul digital din Europa a cunoscut o creştere puternică în ultimii ani. Ritmul de dezvoltare şi schimbare în sectorul tehnologiei informaţiei prezintă provocări pentru instituţiile culturale responsabile pentru gestionarea şi prezervarea pe termen lung a colecţiilor digitale. O provocare cu care instituţiile se confruntă este ca personalul să aibe acces la instruire. Un Raport de Analiză și Tendințe încheiat de DigitalPreservationEurope arată că prezervarea digitală devine una dintre principalele priorităţi strategice a instituţiilor - acestea sunt tot mai conştiente de faptul că resursele digitale sunt fragile şi că acestea sunt în pericol.

DigCurV va aborda disponibilitatea de formare profesională pentru curatorii digitali în biblioteci, arhive, muzee şi sectoarele culturale de patrimoniu necesare pentru a dezvolta noi competenţe care sunt esenţiale pentru gestionarea pe termen lung a colecţiilor digitale.

Proiectul care se va defășura de-a lungul a treizeci luni va identifica, analiza şi profila oportunităţile existente de formare şi metodologii, studiul nevoilor de formare în acest sector, în timp ce vor fi identificate competenţe cheie cerute de curatorii digitali. Acesta va stabili un cadru curicular pentru programe de instruire care pot fi dezvoltate in viitor. Curriculum-ul va fi testat şi evaluat de către părţile interesate pe durata proiectului. Rezultatele vor fi difuzate pe scară largă culminând cu o conferinţă la final care se va adresa factorilor de decizie pentru a ridica gradul de conştientizare privind curriculum-ul şi de a promova implementarea acestuia.

DigCurV reuneşte organizaţii din Europa, Canada şi SUA, cu un istoric internațional solid de lucru în domeniul bibliotecilor digitale şi prezervarea digitală.

Parteneri