reprezentare logo Kosson

Comunicări

Comunicări la nivel de Uniune.

Europeana oferă acces online la peste 14 milioane de elemente din patrimoniul cultural al Europei

În prezent, grație bibliotecii digitale „Europeana”, peste 14 milioane de cărți, hărți, fotografii, picturi, filme și clipuri muzicale digitizate provenind de la instituții culturale din întreaga Europă pot fi accesate, oriunde în lume. Lansată în 2008 cu două milioane de obiecte, Europeana a depășit deja obiectivul de 10 milioane stabilit inițial pentru 2010. Grupul de reflecție („Comité des Sages” - Maurice Lévy, Elisabeth Niggemann, Jacques de Decker) înființat de Comisie pentru a explora noi metode de internetizare a patrimoniului cultural european (IP/10/456) se adresează astăzi Consiliului miniștrilor culturii din UE și Comisiei pentru Cultură a Parlamentului European. Raportul grupului urmează să fie publicat la începutul anului 2011.

Neelie Kroes, vicepreședinta Comisiei Europene responsabilă cu Agenda digitală, a declarat: „Europeana reprezintă un foarte bun exemplu privind modul în care cooperarea la nivel european ne poate îmbogăți tuturor viața. Faptul că 14 milioane de obiecte sunt disponibile online constituie o veste bună pentru toți utilizatorii de internet care doresc să aibă acces la materialul cultural al bibliotecilor, muzeelor și arhivelor europene. Europeana ar mai putea fi însă îmbunătățită dacă mai multe instituții culturale și-ar digitaliza colecțiile și le-ar face accesibile prin intermediul acestui portal european. Sunt convins că, în curând, Comité des Sages ne va prezenta recomandări ambițioase în vederea accelerării acestui proces.”

Mai multe...

Add a comment

Viviane Reding, Comisarul European pentru Societatea Informaţională şi Media împreună cu Charlie McCreevy, Comisarul European pentru Piaţa Internă şi Servici au declarat la începutul lunii septembrie în timpul  discuţiilor cu cei de la Google (dar nu numai)  că Europa se află în faţă unei încercări serioase din punct de vedere cultural şi economic:

"Numai 1% din căţile din Bibliotecile Naţionale din Europa au fost digitizate până acum şi asta face să avem o sarcină dificilă de rezolvat dar, în acelaşi timp ne deschide noi oportunităţi culturale şi de piaţă. O înţelegere mai bună a intereselor implicate poate ajuta Comisia să definească o adevărată soluţie Europeană care să fie în interesul consumatorilor europeni. Noi credem că astfel de soluţii europene ar trebui să aducă o gură de aer proaspăt peste această problemă şi ar putea să dea fiecărui cetăţean conectat la internet acces la milioane de cărţi care astăzi stau ascunse pe rafturi prăfuite. Scopul nostru este să înlăturăm stereotipuri învechite care au îngreunat dezbaterile din trecut şi să ne concentrăm pe găsirea celei mai bune abordări pe care tehnologia de astăzi ne va permite să le ducem în viitor, în timp ce vom da un nou impuls creaţiei culturale în era digitală."

Add a comment

ImageDragi prieteni, de curând a apărut o comunicare de la Comisia Europeană către Consiliu, Parlamentul european, Comitetul economic şi social european şi Comitetul Regiunilor privind patrimoniul cultural european la un click de mouse: progresul privind digitizarea şi accesibilitatea online a operelor culturale şi prezervarea digitală în Uniunea Europeană COM(2008)513.

Am tradus pentru dumneavoastră această comunicare pentru că reprezintă un document important pentru starea în care se află Europa din punctul de vedere al digitizării cu toate aspectele controversate pe care acest proces iniţiat de i2010 le comportă.

Add a comment

Add a comment

Stimaţi colegi,  Într-un articol anterior vă invitam să răspundem împreună la un set de 26 de întrebări privind drepturile de autor în economia cunoaşterii. Pentru a uşura procesul am stabilit pe wiki-ul comunităţii o secţiune dedicată raspunsurilor.

Pentru cei obişnuiţi cu metoda colaborativă prin intermediul wiki-ului sper că va fi o surpriză plăcută.

Aici găsiţi secţiunea: http://wiki.kosson.ro/index.php?title=Drepturile_de_Autor_in_Economia_Cunoasterii

Nu uitaţi să citiţi mai întâi documentele principale. Cartea verde o găsiţi tradusă în secţiunea EU a bibliotecii.

 

Apăsând pe Dezbatere veţi fi purtaţi pe pagini dedicate special răspunsului punctual. Acolo sunt aşteptate contribuţiile dumneavoastră.

 

În preajma termenului de depunere a răspunsurilor, cu ajutorul dumneavoastră vom centraliza răspunsurile şi vom compila un document comun.

 

Vă mulţumesc

Add a comment

 european_copyright_mic.pngStimaţi colegi, pe 16 Iulie 2008 Comisia Europeană a adoptat o carte verde privind drepturile de autor în economia cunoaşterii.

Documentul în limba engleză îl puteţi descărca şi consulta de la adresa http://ec.europa.eu/internal_market/copyright/copyright-infso/copyright-infso_en.htm

Acest document de consultare este unul de o importanţă mare pentru breasla noastră pentru faptul că reprezintă o mişcare evolutivă care va conduce către o posibilă nouă Directivă privind drepturile de autor sau cel puţin o modificare şi amendare importantă a celei existente (Directiva 2001/29/EC de armonizare a anumitor aspecte privind dreptul de autor şi drepturile conexe în societatea informaţională http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32001L0029:EN:NOT).

Add a comment

Comisia Europeană dezvăluie planurile pentru bibliotecile digitale

 

eGovernment News – 11 October 2005 – EU & Europe-wide

 

Image 

 

La data de 30 Septembrie 2005, Comisia Europenă a propus statelor membre EU demararea unor acţiuni comune în ceea ce priveşte digitizarea, prezervarea şi punerea la dispoziţia tuturor a moştenirii istorice şi culturale comune. Comisia a prezentat un prim set de acţiuni la nivel european lansând o consultare online ce vizează aspectele relevante ale iniţiativei.Perioada de consultare se va încheia la data de 20 Ianuarie 2006 urmând ca rezultatele să fie cuprinse în propunerea pentru Recomandari privind digitizarea şi prezervarea digitală, care va fi prezentată în luna Iunie 2006.

Add a comment

Strâns legat de articolul anterior stau şi informaţiile privind Memorandumul de Înţelegere privind operele orfane semnat în prezenţa comisarului Viviane Reding la data de 4 Iunie 2008. Acest memorandum este unul cu implicaţii foarte adânci şi fine în viaţa profesională a breslei noastre pentru faptul că a fost creat cadrul oficial comun prin care se explorează timp de un an modalităţile de implementare a îndrumărilor specificate de HLEG privind acest subiect sensibil.

ImageAm menţionat sensibilitatea problemei pentru motivul că o bună parte din operele care ar putea fi puse la dispoziţia utilizatorilor oferind acces online la acestea, nu sunt exploatate din motive de a nu se încălca prevederile legii drepturilor de autor şi a drepturilor conexe la care se supun aceste lucrări. Putem privi acest memorandum şi ca pe o supapă de siguranţă în faţa unor probleme pe care exploatarea unor astfel de opere le-ar aduce. Într-un fel se legitimează pionieratul în acest domeniu.

Add a comment

Image

Dragi colegi şi factori de răspundere, lansarea oficială a FP7 la 1 Ianuarie 2007 vine în sprijinul tuturor lipsurilor şi lacunelor de natură financiară cu care sectorul de cercetare şi în special cel destinat creşterii capacităţilor din sectorul Ştiinţelor Informării s-au confruntat de-a lungul dificilului proces de tranziţie de dinaintea momentului aderării.

Numai de noi depinde acum dacă vom fi capabili să ne susţinem dorinţele de a creşte domeniul prin acţiuni concrete (propunerea de proiecte eligibile) sau vom rămâne glasuri tăcute ale unei incapacităţi şi neputinţe instituţionale.

Unul din primii paşi ar fi să ne descoperim unii celorlaţi ca specialişti, ca şi grupuri de lucru, ca idei şi iniţiative. Spun acestea şi indemn la a deprinde aceste obişnuinţe pentru că pentru a atrage finanţările europene este mult mai uşor pentru un grup asociat în jurul unei idei, serviciu, produs decât pe cont propriu fiecare având deficienţe bine cunoscute pe anumite sectoare. Numai într-un cadru de reţea lipsurile se pot acoperi, se pot atrage fonduri, se pot repara sau dezvolta noi capacităţi.

În continuare, am punctat câteva limite ale cadrului FP7 pentru a vă orienta.

Nu uitaţi, marea majoritate a deadline-urilor sunt în limita primei săptămâni a lunii Mai. Succes şi nu uitaţi că numai împreună putem creşte un domeniu atât de interesant şi plin de resurse.

Mult, mult succes !

Add a comment