reprezentare logo Kosson

Retele

Rețele stabilite la nivel european.

GEC Banner

În perioada 12-17 noiembrie 2012, pe durata Săptămânii Internaţionale a Educaţiei, se va desfăşura cea de a XVIIIa ediţie anuală a iEARN - Conferinţa Interanţională şi Summitul Tineretului în colaborare cu cea de a IIIa Conferinţă a Educaţiei Globale.

Conferinţa are drept scop prezentarea ideilor, a exemplelor şi a practicilor care vizează conectarea educatorilor şi a sălilor de clasă, centrate pe promovarea competenţei, a conştientizării la nivel global şi pe acţiunile de inspiraţie pentru rezolvarea problemelor din lumea reală.

Tendințele generale ale sesiunilor se vor concentra pe profesori, studenți, curriculum, politici, dezvoltare profesională și de conducere. Prezentatorii din acest an sunt numeroşi, printre ei numărându-se și Tony Wagner de la Harvard, Andrew Revkin de la New York Times, Dale Dougherty de la Make Magazine şi Beth Kanter, expert medii sociale. Conferința va prezenta creaţiile lui Emmanuel Vaughan-Lee: expoziția virtuală de film şi Global Oneness Project.

Aceste evenimente educaţionale sunt gratuite pentru toți participanții și se vor desfăşura on-line, in  camerele virtuale de pe platforma Blackboard Colaborate. Sesiunile sunt programate să se desfăşoare pe mai multe zone de timp, pe parcursul a cinci zile (România). Informaţii şi noutăţi despre conferinţă pot fi urmărite pe Facebook și Twitter şi vă puteţi aduce şi dumneavoastră contribuţia prin promovarea acestui eveniment extraordinar Pentru Twitter hashtag-ul conferinței este #globaled12

EARN (Reţeaua Internațională de Educație și Resurse) este o rețea globală de peste 50.000 de educatori și 2 milioane de studenți din 130 de țări care lucrează în colaborare pe proiecte care îmbunătățesc învățarea și fac diferența în lume. Pentru mai multe detalii accesaţi site-ul http://www.iearn.org. 2012 este primul an în care iEARN desfăşoară Conferinţa anuală și Summit-ul Tineretului online.

Conferința Educația Globală reprezintă o colaborare, o inițiativă comunitară la nivel mondial care implică studenți, educatori și organizații, de la toate nivelurile. Aceasta este concepută pentru a creşte în mod semnificativ oportunitățile pentru dezvoltarea de conexiuni în domeniul educației, sprijinind în același timp sensibilizarea culturală și recunoașterea diversității.

Conferința de anul trecut a inclus 340 de sesiuni generale și 18 discursuri susţinute de vorbitori din întreaga lume, cu peste 10000 de conectări. Sesiunile s-au desfășurat pe parcursul a cinci zile, pe mai multe fusuri orare și au fost susţinute în mai multe limbi, iar în prezent sunt arhivate ca resurse educaţionale. Sesiunile din 2010 sunt disponibile lai http://globaledcon.weebly.com/

Add a comment

La întâlnirea de la Biblioteca Regală a Danemarcei în cadrul Conferinței Bibliotecarilor din Bibliotecile Naționale Europene, aceștia au votat în unanimitate pentru a sprijini licențierea deschisă a datelor proprii. CENL reprezintă 46 de biblioteci naționale în a căror responsabilitate stă colecția masivă de publicații care reprezintă cunoașterea acumulată a Europei.{sharethis}

Ce înseamnă acest lucru în termeni practici?
Acest lucru înseamnă că seturile de date care descriu toate acele milioane de cărți și texte care au fost publicate în întreaga Europă - titlul, autorul, data, tipar, locul de publicare ș.a.m.d., care există în marile cataloage de bibliotecă europene - vor deveni din ce în ce mai vizibile pentru oricine dorește să le reutilizeze în oricare scop doresc.

Acest lucru va însemna că Wikipedia va putea utiliza metadatele făcând conexiuni către tot felul de articole; va însemna că dezvoltatorii de aplicații vor putea să le înglobeze în noi instrumente mobile pentru turism și educație.

Crucial pentru cercetătorii din domeniul informației, va însemna faptul că vaste cantități de date de încredere vor fi disponibile pentru diferite dezvoltări în domeniul Datelor Deschise Conectate (Linked Open Data), realizând relații între elementele de informație care nu ar fi fost posibile anterior. Potențialul de a crea noi relații între seturile de date ale marilor biblioteci europene creează ceea ce un expert în tehnologiile Webului Semnatic, Dr. Stefan Gradmann, profesor la Bibliologie și Științele informării de la Universitatea Humboldt din Berlin, a intitulat „un motor pentru a genera cunoaștere”.

Add a comment

{jcomments on} Reteaua Europeană pentru Patrimoniul Cultural este un sistem informaţional iniţiat în 1999, care este menit să ţină legătura cu departamentele guvernamentale ale statelor membre responsabile de patrimoniul cultural.

Cooordonatorul activităţilor HEREIN în România este CIMEC.
HEREIN oferă următoarele servicii online:
- o bază de date (http://european-heritage.coe.int/sdx/herein/national_heritage/select_country.xsp) multilingvă online cu toate politicile privind patrimoniul cultural din statele membre,
- un tezaur multilingv (http://thesaurus.european-heritage.net/sdx/herein/thesaurus/introduction.xsp) conţinând aproape 500 de termeni de specialitate din zona politicilor care se ocupă de parimoniul arhitectural şi cel arheologic aşa cum au fost definiţi în Convenţia de la Granada (1985) şi Valleta (1992) - pentru România partenerul este CIMEC,
- o colecţie de linkuri utile,
- acces la expoziţii virtuale şi
- un forum pentru coordonare internă.

Cu mare relevanţă sunt baza de date şi tezaurul. Aceste instrumente trec în acest moment printr-un proces de reproiectare şi agregare în următoarea iteraţie a bazei de date: HEREIN 3.

Între 27-28 septembrie s-au întâlnit la Atena pentru prima dată membrii corespondenţi pentru realizarea tezaurului HEREIN. În noiembrie a avut loc cea de-a noua întâlnire a coordonatorilor HEREIN la Liege. Am menţionat aceste două întâlniri pentru că România va fi implicată în construcţia următoarei baze de date HEREIN 3 în perioada noiembrie 2010 - mai 2011 (mai multe detalii în prezentare: http://www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/heritage/Herein/CoELiegePresentation.pdf).

În încheiere puteţi găsi şi documentul de sinteză pentru situaţia României: http://european-heritage.coe.int/sdx/herein/national_heritage/voir.xsp?id=intro_RO_en
Felicit redactorul acestui document pentru abordarea directă, fără menajamente a realităţilor româneşti.

{sharethis}

Add a comment