Tipărire
Părinte: Categorii în Română
Categorie: Umanioare Digitale
Accesări: 7258

Ce sunt Umanioarele Digitale? Cum se înfiripă această ramură de cercetare umană la Cluj și alte multe amănunte despre o sesiune de instruire.

EncodingAPostcard01Închipuiți-vă că sunteți pasionat de trecut, că doriți să accesați cât mai multe informații care ar putea să vă ofere un context bogat cu privirea la un moment pe care-l considerați a fi crucial.
Pe masă nu aveți mai mult de câteva elemente pe care le cunoașteți deja. Deschizând browserul descoperiți câteva noduri web editate de specialiști ai epocii și fini cunoscători ai acesteia. Tocmai ați mai făcut un pas și ați găsit faptul că un set de mai multe documente disparate ca prezență fizică, conduc către confirmarea unei bănuieli mai vechi. Două grafice mai departe și câteva mistere deslușite cu privire la felul în care scribii și tălmacii obișnuiau să facă însemnările completează potrivit tot ceea ce ați fi dorit să aflați.

Ei bine, un astfel de scenariu nu ar fi posibil fără tehnologie și tehnicile de exploatare digitală a resurselor, fondurilor arhivistice și a colecțiilor bibliotecilor. Umanioarele Digitale constituie domeniul în care oamenii de litere își dezvoltă capacitățile și abilitățile tehnice pentru a deveni fini interpreți a unor fapte sprijinite de mărturii scrise sau întregistrate pe suporturile începutului secolului care a trecut.

Umanioarele Digitale implică exploatarea unor tehnologii speciale ce permit interpretarea semiautomată ceea ce conduce la exploatarea mult mai eficientă a izvoarelor istorice care au trecut deja de etapa digitizării.

Toate aceste abilități și deprinderi de lucru au fost însușite de un grup de specialiști din țară dar și din străinătate în cadrul Workshopului organizat de DigiHUBB - The Transylvania Digital Humanities Centre în colaborare cu proiectul european NeDiMAH - Network for Digital Methods in the Arts and Humanities.

Timp de o săptămână au fost însușite abilități de codare a documentelor cu ajutorul schemelor oferite de Text Encoding Initiative și cum să prezinte vizual rezultatele analizelor asupra acestora. Un important calup de timp a fost acordat vizualizării seturilor de date iar la acest capitol s-a lucrat cu tehnologii care aparțin mai mult GIS-ului, fiind construită o hartă capabilă să afișeze un set de repere acționabile. În ultima parte a fost prezentat un instrument de lucru web ce permite constituirea de colecții digitale - Omeka.org.

Ceea ce s-a câștigat din toată experiența celor 6 zile de lucru intens este o înțelegere a oportunităților pe care le oferă instrumentele software aplicate ramurilor de cercetare tradițional crezute a fi desprinse de zona tehnică. Un alt important câștig a lucrului cot la cot a fost cel al schimbului de experiență. Din nefericire, comunicarea pe Internet nu are darul de a scoate la iveală gânduri și conexiuni rapide. Dar astfel de întâlniri profesionale „de învățare”, au darul de a netezi asperități, cel puțin în felul în care sunt tratate aspecte generale privind exploatarea resurselor digitale în umanioare.

Rețin câteva exemple și instrumente valoroase:
Neatline de la http://neatline.org/ care te ajută să poziționezi geografic datele. Merge foarte bine pus peste un Omeka și face minuni.
http://www.confessio.ie/# - un exemplu de valorificare a textelor codate cu TEI.
Centrul Austriac pentru Umanioare Digitale de la http://informationsmodellierung.uni-graz.at/en/
Un adevărat exemplu pentru a vedea soluții care să trateze documente foarte complexe: http://research.cch.kcl.ac.uk/proust_prototype/
Mallet - un instrument pentru procesarea statistică a limbajului natural, accesibil la http://mallet.cs.umass.edu/
Un instrument fantastic pentru stoytelling, adică pe românețte pentru a anima o povestire pe o hartă cu detalii și cu tot ce implică o adevărată aplicație modernă bazată ep tehnologii web - http://storymap.knightlab.com/

De fapt, n-ar fi rău să încercați cam tot ce găsiți la http://knightlab.northwestern.edu/

Mulțumiri trainerilor și echipei organizatorilor. Mult, mult success DigiHUBB, Cluj (http://centre.ubbcluj.ro/digihubb/)!