reprezentare logo Kosson

Administrația Fondului Cultural Național, înființată în 2005, este singura structură care gestionează finanțarea proiectelor culturale independente, printr-un proces transparent de evaluare și selecție, oferind în același timp și instituțiilor publice de cultură o sursă complementară de finanțare pe proiect.

Pe parcursul existenței sale, AFCN și-a îmbunătățit constant modalitatea de funcționare, prin consultare sistematică cu operatorii culturali beneficiari direcți ai acestui sistem transparent și eficient de finanțare.

AFCN a început anul 2019 cu o situație echilibrată, la 1 ianuarie având în cont o sumă de 38.367.559 lei, suficientă pentru organizarea primelor sesiuni de finanțare anuală, conform calendarului anunțat din timp. În acest moment, din cauza alocării unui buget mai mic pentru cultura din România, AFCN nu își poate realiza angajamentele luate, deoarece Ministerul Finanțelor Publice a limitat controlul AFCN asupra surselor sale extrabugetare, iar apoi, Ministerul Culturii și Identității Naționale, sub autoritatea căruia funcționează AFCN, a restricționat bugetul instituției - în loc de 37 de milioane de lei, AFCN fiind autorizată să folosească numai 31 milioane. [Semnează!]

În acest fel, o sesiune de finanțare deja declanșată a fost atacată în plină desfășurare, cuantumul finanțării fiind scăzut cu aproximativ 30%, mai puține proiecte urmând să primească finanțare la finalul acesteia.

În plus, sesiunea dedicată proiectelor editoriale, planificată a fi declanșată pe 2 mai, ca în fiecare an, este pentru moment amânată, din cauza nefinalizării procesului de alocare bugetară. Deși în 2019 se celebrează Anul Cărții, decizie votată în Parlamentul României, Guvernul, prin ministerele Culturii și Finanțelor, periclitează tocmai proiectele editoriale – cărți și reviste deopotrivă – prin neglijarea angajamentelor sale financiare față de sectorul cultural.

Urmările acestor decizii iresponsabile sunt: afectarea gravă a sesiunii a II-a din 2019 de finanțare a proiectelor culturale aflată în curs, un mare semn de întrebare cu privire la sesiunea de finanțare dedicată proiectelor editoriale în Anul Cărții și periclitarea sesiunii de finanțare din luna noiembrie, de care depind în bună parte proiectele culturale din prima parte a anului 2020 și nu numai.

Subliniem pe această cale că anunțarea și respectarea unui calendar clar, previzibil, este esențială atât pentru funcționarea AFCN, cât și pentru planificarea activității a sute de ONG-uri și instituții publice din domeniul culturii și educației culturale din România.

Amintim, de asemenea, că AFCN este singura instituție la nivel național care finanțează dedicat dezvoltarea de public, singura instituție care finanțează proiecte desfășurate în zonele defavorizate cultural și singura instituție care încurajează anual parteneriatul public-privat și privat-privat în domeniul culturii.

AFCN a finanțat în ultimii patru ani peste 1.000 de proiecte culturale, cu un total de peste 60 de milioane lei, beneficiarii acestor proiecte provenind din întreaga țară, în multe cazuri din localități care nu beneficiază în alt mod de accesul la cultură. În aceeași perioadă, prin AFCN au fost finanțate peste 550 de proiecte editoriale, cu un total de peste 9 milioane de lei.

Date fiind toate acestea, în numele operatorilor culturali afectați, precum și în numele potențialilor beneficiari din întreaga țară, care vor fi lipsiți de proiectele culturale care ar fi fost finanțate prin AFCN în 2019, solicităm pe această cale actualului Guvern următoarele:

 • Deblocarea de urgență a fondurilor AFCN provenite din surse extrabugetare și aflate deja în contul instituției, pentru asigurarea bunei desfășurări a sesiunilor de finanțare din anul curent;
 • Alocarea de urgență a fondurilor necesare pentru demararea sesiunii de finanțare a proiectelor editoriale;

- Respectarea promisiunilor cu privire la susținerea culturii și educației, incluse explicit în strategia de guvernare a coaliției PSD-ALDE, în primul rând protejarea surselor de finanțare transparentă și eficientă a proiectelor culturale, surse profund afectate în timpul actualei guvernări (exemplele cele mai grave fiind dispariția sesiunii de finanțare a proiectelor culturale din Capitală gestionată de ARCUB - Centrul de proiecte culturale al municipiului București, organizarea deficitară a finanțării prin Ministerul Culturii și Identității Naționale a proiectelor Centenar din 2018 și subfinanțarea programului Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, program aflat în plină desfășurare).

Solicităm pe această cale o întâlnire cu ministrul Culturii și Identității Naționale, dl. Valer Daniel Breaz, pentru discutarea situației ce afectează sute de ONG-uri și instituții publice care operează în domeniul culturii.

În același timp, îi încurajăm pe toți operatorii culturali care doresc să protesteze față de deciziile care au condus la această situație fără precedent să folosească toate mijloacele la dispoziție pentru a atrage atenția opiniei publice asupra unei realități care constituie un adevărat atac la cultură!

Semnatari (listă în curs de completare):

 1. Cristina Modreanu, Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (tel 0722 792 308)
 2. Mihaela Michailov, Asociația Culturală Replika (Centrul de Teatru Educațional Replika)
 3. Raluca Iacob, Asociația MetruCub - resurse pentru cultură (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)
 4. Rarița Zbranca, Asociația Centrul Cultural Clujean (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., tel 0723263072)
 5. Mihaela Tilinca, Asociația Culturală Contrasens (tel 0722 165 188)
 6. Dragoș Neamu, Asociația Rețeaua Națională a Muzeelor din România
 7. Raluca Bem-Neamu, Asociația Da’DeCe
 8. Viorel Cojanu, Asociația Culturală Replika (Centrul de Teatru Educațional Replika)
 9. Radu Apostol, Asociația Culturală Replika (Centrul de Teatru Educațional Replika)
 10. Nona Șerbănescu, Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane, ARTHUB Bucharest
 11. Ozana Nicolau, Asociatia Culturala Art Revolution
 12. Doru Taloș, Asociația Reactor de creație și experiment
 13. Oana Mardare, Asociația Reactor de creație și experiment
 14. Cosmin Manolescu, Fundatia Gabriela Tudor (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., telefon 0722 322 366)
 15. Miruna Runcan, critic de teatru
 16. Mihai Mihalcea, Asociatia Solitude Project
 17. Sabina Ulubeanu, compozitoare, InnerSound New Arts Festival
 18. Iulia Popovici, Asociația Transsectorială a Independenților din Cultură/Observator cultural
 19. Laurențiu Constantin, manager cultural, membru în Consiliul AFCN

Asociația Transsectorială a Independenților din Cultură (ATIC)