reprezentare logo Kosson

Bursa proiectelor

Digitizarea documentelor medievale din Arhivele Nationale ale României” este un proiect finantat de Mecanismul Financiar  SEE 2009-2014 prin Programul PA16/RO12 ”Conservarea si revitalizarea patrimoniului cultural si natural”, contractul de finantare nr. PA16/RO12-LP-8.
Promotor de proiect: Universitatea din Bucuresti
Parteneri:
1. Arhivele Nationale ale României
2. Universitatea ”Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca
3. Arhivele Nationale ale Norvegiei

 Programul PA16/RO12 ”Conservarea si revitalizarea patrimoniului cultural si natural” este gestionat de ”Unitatea de management al proiectului” din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator de Program.

Site proiect: http://arhivaistorica.ro

Add a comment

scape logoDepartamentul de Informatică al Universității de Vest din Timișoara a fost partener timp de un an (2013-2014) în cadrul proiectului Scalable Preservation Environments (SCAPE), http://www.scape-project.eu, proiect co-finanțat de către Comisia Europeană printr-un grant FP7 sub tematica „Digital Libraries and digital preservation”. SCAPE, finalizat la sfârsitul lunii septembrie 2014, a abordat trei direcții de cercetare în cadrul prezervării digitale centrate în jurul conceptului de scalabilitate:
(1) dezvoltarea infrastructurii și uneltelor necesare acțiunilor de prezervare digitală scalabilă;
(2) oferirea unui cadru de lucru bazat pe workflow-uri de prezervare automatizate și
(3) integrarea acestor componente într-un sistem de planificare și monitorizare a prezervării bazat pe politici instituționale.

Rezultatele activităților de cercetare au fost validate în patru cazuri de test de mari dimensiuni din arii aplicative diferite: depozite digitale provenind din comunitatea bibliotecilor, conținut Web în cazul comunității de arhivare Web, seturi de date științifice produse de comunitățile științifice și colecții de date stocate în centre de date. Fiecare caz de test a fost selecționat pentru că evidențiază situații și provocări diferite.

Add a comment

Albumul istoric realizat in cadrul proiectului Legendele Țării Bârsei. Promovarea potențialului turistic al Țării Bârsei a primit la începutul acestei luni premiul „IC Filitti” din partea Fundației Magazin Istoric. Proiectul, finanțat prin POR 2007-2013, a fost implementat de Agenția Metropolitană Brașov în perioada octombrie 2010 – octombrie 2012 si a vizat promovarea identității istorice și culturale și a resurselor naturale specifice Țării Bârsei în scopul dezvoltării și consolidării turismului în regiune.

Add a comment

La una dintre întâlnirile profesionale organizate cu ocazia primei conferințe internaționale a Arhivelor României (n.n. urmează un articol în extenso dedicat acestui eveniment), am avut privilegiul de a-l reîntâni pe colegul Walter Brem de la care am aflat o veste mare: da, există o Enciclopedie Virtuală Maghiară din România. Așteptam ocazia prin care să vă fac cunoscut acest lucru și care are fi una mai potrivită decât cea pe care chiar creatorii ne-o oferă anunțând un nou pas pe calea creșterii conținutului: Proiectul “Digitalizare pentru interculturalitate II”.

 

Logo Enciclopedia Maghiară Transindex.roAcest nou pas este legat de trecerea în format digital a revistei interbelice Magyar Kisebbség. Nemzetpolitikai Szemle (Minoritatea maghiară). Această revistă a apărut între anii 1922 și 1942 la Lugoj. Proiectul este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, de Fundaţia Jakabffy Elemér Alapítvány (Cluj-Napoca) prin colaborare cu Asociaţia Media Index. Mai multe detalii puteți găsi în comunicatul de presă accesibil la http://referinte.transindex.ro/presa.php?kod=20

 

Pentru versiunea în limba română vă rog să accesați portalului academic Erdélyi Magyar Adatbank sau http://www.referinte.transindex.ro/

 

Și acum detaliile proiectului așa cum autorii îl prezintă.

Add a comment
Iată ce vești bune a adus newsletterul. Întrebarea este dacă nu ar fi o șansă pentru ca mai mulți să ne strângem și să facem câte ceva util!? Mult succes! {sharethis}

Consilul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS) impreuna cu Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) au lansat competitia 2012 pentru Modulul I - Proiecte de investitii in infrastructura CD - Proiecte tip retelizare/acces infrastructura din cadrul Programului CAPACITATI.

Prin acest instrument de finantare se doreste dezvoltarea capacitatilor nationale de cercetare si integrarea sistemului CDI din Romania in mediul stiintific international prin asigurarea accesului entitatilor de cercetare romanesti la publicatii si baze de date internationale. Add a comment

ImageIREX lanseaza o cerere de depunere de candidaturi pentru selectarea bibliotecarilor ce vor participa in programul de Formare de Formatori (TOT) ce va fi organizat in perioada 21-25 Iulie 2008, sub coordonarea Dnei Dr. Hermina G.B. Anghelescu, Conferentiar Library & Information Science Program, Wayne State University, Detroit, Michigan.

Scopul acestui program de formare este acela de a alcatui o echipa de 12-15 instructori bibliotecari pentru implementarea programului national Global Libraries Romania, program ce se va desfasura in perioada 2009-2013. Tema programului de TOT pentru care se face selectia de candidati va fi „Servicii pentru clienti”. Bibliotecarii care vor fi selectati  vor invata ce inseamna servicii moderne intr-o biblioteca din era Internetului, isi vor imbunatatii abilitatile si calitatea serviciile pe care le furnizeaza, si vor avea capacitatea de a  furniza la randul lor servicii de instruire colegilor bibliotecari care vor intra in programul national Global Libraries Romania. Candidatii selectati vor lucra sau colabora, pe baza de contract, cu programul Global Libraries Romania si structurile asociative ale sistemului de biblioteci publice din Romania.
Add a comment

Subcategorii