reprezentare logo Kosson
Aceste gânduri s-au născut în timpul pregătirii unei prezentări pentru conferința PUBMET, care s-a desfășurat la Zadar, Croația.

Prezentarea o puteți descărca de la următorul link: http://www.slideshare.net/kosson/research-output-as-api-accessible-data

Am visat un vis a unui spațiu colaborativ dincolo de suferințele și convulsiile domeniului comunicării științifice și al prezervării patrimoniului cultural nativ-digital existent. Este un vis tehnologizat a unuia care închide monitorul rar pentru a visa astfel de vise... cel puțin pentru o perioadă.

Prima întrebare este și prima provocare: la ce servește aprecierea printr-un indicator care este contestabil?

Alunecând în vis către nucleu, am văzut un singur limbaj de programare dinamic (JavaScript) care să unească serverul/ele (Node.js) cu aplicația clientului (HTML5 + CSS3), care folosește același limbaj (JavaScript) pentru a construi dinamic aplicația.
Am văzut că datele în sine sunt reprezentate ca un subset al aceluiași limbaj de programare (JSON-LD). Am văzut baza de date care era motorizată tot de JavaScript (MongoDB) și am văzut și motorul de căutare care folosește tot JavaScript (JSON) pentru a face interogările către bază iar rezultate se întorc către client tot în aceeași formă.