reprezentare logo Kosson
 • Deschiderea culturii și cercetării în context digital #cudetoate

  Ziua Culturii Naționale, un eveniment care a fost stabilit prin lege (LEGE Nr. 238 din 7 decembrie 2010). Anul acesta, când se împlinesc 10 ani de activități dedicate acestei zile, aș dori să punctez un set de coordonate pe care au evoluat anumite direcții ale culturii dintr-o perspectivă digitală în ultimul an și nu numai. Fără a avea în intenție realizarea unei retrospective, voi menționa câteva lucruri care să invite o discuție necesară, poate așteptată.

  Cultura prin liantul pe care îl oferă educației, activităților de loisir cu satelitul său turismului a fost un domeniu încercat până la punctele de rezistență la rupere.

  Anumite sectoare aflate în contactul direct cu publicul au suferit cel mai mult. Altele au profitat pentru a-și regândi interacțiunea și modul de valorificare al colecțiilor (sectorul GLAM :: Biblioteci, Arhive, Muzee, Galerii).

  Anul acesta, pe fondul turbulențelor financiare, împing către concluzia că se profilează a fi pus sub importul bruxellez de reziliență. În acest moment când există o reală șansă de redresare, Europei îi este propus Un acord cultural, un demers al Culture Action Europe (CAE), the European Cultural Foundation (ECF), Europa Nostra și European Heritage Alliance. Acest acord se bazează pe faptul că ambițiile europene pentru redresare (https://ec.europa.eu/info/strategy/recovery-plan-europe_en), nu se pot realiza fără un agent pozitiv al schimbării care este cultura.

  Astfel, este propusă alocarea a 2% din The Recovery and Resilience Facility - 662.5 miliarde de euro pentru cultură. Există și o campanie care se desfășoară la nivel european căreia vă puteți alătura accesând linkul următor https://cultureactioneurope.org/projects/culturaldealeu-campaign/ .

  Citește mai departe...  
 • Facilitarea unei mai bune agregări și descoperiri a conținutului patrimoniului cultural pentru Europeana și instituțiile sale partenere

  Julien A. Raemy, a publicat lucrarea sa de masterat care este foarte interesantă pentru cei care doresc să aibă i imagine tehnică a mecanismelor ce permit expunerea patrimoniului cultural online.

  Vă recomand să accesați și să cititți lucrarea sa de la https://julsraemy.github.io/posts/2020/08/31/master-thesis-europeana-aggregation/ 

   
 • mArcel vă oferă două podcasturi să ascultați în trafic

  mArcel este primul podcast în domeniul științelor informării din România. Membrii grupului mArcel și invitații lor discută despre informație, tehnologie, educație și biblioteci.

  https://grupulmarcel.podbean.com/

  În primele două podcasturi veți afla ce este mArcel, care sunt zonele de interes și câte ceva despre fiecare.

   
 • 11th International Conference on Information Science and Information Literacy


  The Role of Information in Services Provided to Innovative Users

  15 - 16 September 2020, Brașov, Romania

  https://www.icisil2020.com

  The conference will be organized by Transilvania University of Brasov, Lucian Blaga University of Sibiu and Polytechnic University of Timisoara, with the support of The Public Library of Brașov County and MB Think Tank.

   
 • A apărut volumul „International trends in academic library development”

  Redactorii acestui volum doresc să împărtășească rezultatele proiectului „Modernizarea serviciilor bibliotecare academice în Moldova”, finanțat prin Programul de cooperare norvegian în învățământul superior cu Eurasia, realizat în parteneriat între 18 biblioteci universitare din Republica Moldova, Universitatea din Bergen, Norvegia și Universitatea Transilvania din Brașov, România. Acest volum conține subiectele de interes dezbătute pe platforma proiectului: noile tendințe în serviciile de informații, marketing, științetrie, bibliometrie, acces deschis, depozite instituționale digitale, alfabetizare informațională, gestionarea datelor de cercetare, tehnici pedagogice și altele.

  Citește mai departe...  
 • BCU Iași la 180 de ani de existență

  La mulți ani Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași la 180 de ani de activitate neîntreruptă de la organizarea Bibliotecii Academiei Mihăilene.

  „În această zi [8 nov. 1839], fiind şi acea a Academiei care poartă numele Strălucitului ei fundator, s-au cântat în biserica Academică Tedeum în fiinţa DD. profesori şi elevi, după care D. Pah. Săulescu au rostit în sala ceremonială un cuvânt analog cu această zi solonelă.
  La acest prilej Î.S. au poroncit a să trimete la Academie 600 tomuri alese care au a fi începutul pentru înfiinţarea unei bibliotici publice. Comitetul Academic, împreună cu D. Referendarul [Gheorghe Asachi], au avut norocire a depune Î.S. rostirea simţirilor de recunoştinţă pentru acest nou semn a Înaltei Sale protecţii” („Albina românească”, X, nr. 89, 9 nov. 1839, p. 363).

  Arhivele memoriei: Biblioteca Academiei Mihăilene este o expoziţie de carte organizată de Departamentul Colecții speciale deschisă în perioada 7-27 noiembrie 2019, în spaţiul expoziţional de la etajul I, sediul central în onoarea acestui eveniment deosebit.

  Link către pagina dedicată evenimentului: http://www.bcu-iasi.ro/Zilele-BCU-Iasi-2019-expozitie-de-carte-Arhivele-memoriei-Biblioteca-Academiei-Mihailene

   
 • Concurs de proiecte de management pentru Biblioteca Metropolitană Bucureşti

  Biblioteca Metropolitană organizează concurs de proiecte de management. Delatalii la: https://www.bibmet.ro/11222-2/

   
 • Concurs de proiecte de management la Biblioteca Națională a României

  Secretariatul comisiei de concurs anunţă rezultatul final al concursului, conform Regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului de proiecte de management organizat pentru Biblioteca Națională a României, aprobat prin O.M.C.I.N. nr. 2137/2019:

  Citește mai departe...  

La două luni de la lansarea noului site, Biblioteca Universității „Dunărea de Jos” din Galați (BUDJG) anunță publicarea unor pagini web dedicate celor mai populare softuri de managementul referințelor bibliografice: Zotero, Mendeley și EndNote online. Pentru design, structură și conținut au fost investigate site-urile unor biblioteci universitare din SUA și Marea Britanie, precum și cele care găzduiesc aceste softuri.


Editarea paginilor s-a făcut în Joomla, atât în modul „vizual” cât și în codul sursă. Editarea în modul „vizual” este asemănătoare cu cea din orice editor de text. Am învățat să edităm în codul sursă pentru a integra ghidurile video publicate pe YouTube (embed), utiliza codurile CSS pentru culori și navigarea în menu. Fiecare set creat folosește același tipar (o mică diferență apare la EndNote online) și se referă la etapele de lucru cu aceste softuri: crearea contului și descărcărea softului, navigarea în biblioteca digitală, adăugarea referințelor, organizarea referințelor, inserarea citărilor și bibliografiei și crearea grupurilor și partajarea referințelor.

Zotero este un software open source care se poate descărca gratuit și este folosit de BUDJG ca instrument de elaborare a bibliografiilor și gestionare a documentelor scanate în cadrul Compartimentului de digitizare. Aflați mai multe despre lucrul cu Zotero de la următorul link https://biblioteca.ugal.ro/index.php/ro/cercetarea/managementul-referintelor-bibliografice?view=article&id=182&catid=10.

Adăugarea referințelor în Zotero [video]

Mendeley este un produs software Elsevier, poate fi descărcat gratuit și este disponibil în două versiuni de lucru: Desktop (versiunea stabilă) și Reference Manager (o versiune nouă, în dezvoltare). Centrul de Documentare Europeană folosește acest instrument pentru dezvoltarea unei bibliotecii digitale cu publicațiile Uniunii Europene. Aflați mai multe despre lucrul cu Mendeley de la următorul link https://biblioteca.ugal.ro/index.php/ro/cercetarea/managementul-referintelor-bibliografice?view=article&id=175&catid=2.

Adăugarea referințelor în Mendeley [video]

EndNote online este un produs software Clarivate Analytics și este disponibil gratuit pentru abonații la bazele de date Web of Science Core Collection. Utilizarea acestui instrument se face prin intermediul unui browser, dintr-un cont de utilizator configurat pe site-ul Web of Science. Pentru a urmări lucrul cu EndNote online apăsați pe acest link https://biblioteca.ugal.ro/index.php/ro/cercetarea/managementul-referintelor-bibliografice?view=article&id=189&catid=10.

Adăugarea referințelor în EndNote online [video]

Aceste softuri au fost și sunt promovate de BUDJG în cadrul sesiunilor de instruire individuală și de grup organizate în spațiile bibliotecii, seminariilor cu studenții de la masterat și doctorat, cursurilor de formare și perfecționare profesională. Vă invităm să descoperiți împreună cu noi cum funcționează aceste softuri. Dacă vă sunt de folos, de ce nu, poate veți găsi soluții de aplicare și la biblioteca voastră!